LEDARE: Ägarna och ledningen för Skövde Slakteri agerar mycket underligt. Istället för att rätta till brister i arbetsmiljön och hanteringen av bland annat slaktkroppar så verkar man vilja slå så hårt man kan mot anställda på Livsmedelsverket.
Problemen i verksamheten går djupt och har eskalerat de två senaste åren. Vi har hört från officiella veterinärer och officiella assistenter som beskrivit Skövde Slakteri som ett bolag som systematiskt tycks utöva otillbörliga påtryckningar på statliga tjänstemän.
Men de senaste två månaderna har det blir mycket värre.
Anklagelserna från bolagets vd Ove Konradsson haglar mot en myndighet som han beskriver som kvinnofientlig. Detta efter det att man bland annat hållit ett omstritt möte.
Ove Konradsson verkar inte heller kunna släppa den upplevda oförrätten i samband med att ett skyddsombud lade skyddstopp och därmed stoppade verksamheten på slakteriet i november förra året. Det märkliga var att stoppet bara varade i drygt en timme.
Nu kräver Skövde Slakteri ersättning av Livsmedelsverket för stoppet. Men bara den tanken att Livsmedelsverket skulle vara ersättningsskyldigt för ett skyddsstopp är naturligtvis helt befängt. Skyddsombud agerar i samråd med Arbetsmiljöverket.
Men hur vridet Skövde Slakteris agerande mot Livsmedelsverket än är så ska man komma ihåg att Ove Konradsson fått tillstånd till det från huvudägaren. Det berättade tidigare Tommy Ögren, som äger 80 procent av aktierna i Skövde Slakteri, för FoodMonitor.
Men nu får det räcka. Personal från Livsmedelsverket skadar sig på sin arbetsplats.
Detta faktum är extremt besvärande både för slakteriet och för myndigheten.
Men så finns också frågan om djurskyddet. FoodMonitor har i flera artiklar berättat om problemen hos leverantörerna och transportörerna.
Mest förvånande i dagsläget är emellertid att Livsmedelsverket inte får gehör från Skövde Slakteri när det gäller att åtgärda avvikelser. Det är en ohållbar situation. Livsmedelsverket säger att de nu hoppas på att Arbetsmiljöverket ska vidta åtgärder.
Men det är ett utomordentligt svagt agerande från Livsmedelsverkets sida.
Det kan på sikt få förödande konsekvenser för den svenska köttindustrin som är beroende av det mervärde som den, i jämförelse med andra länder, hårda kontrollen som Livsmedelsverket utför ger.
Och varför agerar inte Skövde Slakteri:s kunder? Men man kanske inte ska vara så förvånad över det. De har tidigare inte heller brytt sig speciellt mycket om problemen med djurskyddet eller kontamineringen av slaktkroppar. Åtminstone inte om man ser till vad de sagt, eller rättare sagt inte sagt, offentligt.
Det är det värt att notera att både Coop och ICA säljer kött som kommer från Skövde Slakteri.
Butikskedjorna säger att de följer utvecklingen på slakteriet. Men vad behövs egentligen för att de ska säga stopp? Räcker det inte med att personal skadas, slaktkroppar kontamineras, och att det råder en infekterad konflikt mellan Skövde Slakteri och Livsmedelsverket? Brukar det inte heta att leverantörer till Coop och ICA ska följa lagar och bestämmelser? De CSR-flosklerna avslöjas nu för konsumenterna.
Sammantaget kan slutsatsen inte bli annan i dagsläget än att Skövde Slakteri borde stängas.
Det är för övrigt något ledningen på slakteriet redan tror att myndigheten vill.
Skövde Slakteri Aktiebolag. Ägs till 80 procent av Tommy Ögren, enligt Skövde Slakteris webbsida. Vd Ove Konradsson äger, enligt den senaste uppgiften FoodMonitor har fått, 200 aktier. Omsättning: 1.2 miljarder kronor (2014). Resultat före skatt: 1.1 miljoner kronor. Antal anställda: 119.
Skövde Slakteri äger 21.7 procent i Svenska Köttföretagen AB.