Ica-butik döms för arbetsmiljöbrott
En 22-årig anställd fick sin arm söndertrasad i en köttkvarn i en av Icas butiker i Stockholmsområdet. Händelsen inträffade i april förra året. Butiken döms nu av Attunda tingsrätt för arbetsmiljöbrott och måste betala en företagsbot på 600 000 kronor i linje med åklagarens yrkande. Butiksägaren får dessutom villkorlig dom och ska betala 100 dagsböter om totalt 20 000 kronor.
 
”Det är synd att det ska behövas, men det är bra att domen är tydlig. Jag hoppas att strängare straff leder till bot och bättring hos arbetsgivarna”, säger Martine Syrjänen Stålberg, Handels arbetsmiljöombudsman, till Handelsnytt.
 
Enligt Handels är maskiner med rörliga delar inblandade i många arbetsplatsolyckor. Maskinen i den nu dömda Ica-butiken saknade skyddsplåt framför inmatningshålet.
 
Ica meddelar butiksägarna har att följa bolagets riktlinjer för sitt arbersmiljöarbete.
 
”Ica ser allvarligt på det inträffade. Det framgår tydligt av Icas arbetsmiljöhandbok hur denna typ av utrustning ska hanteras och hur man ska arbeta systematiskt med arbetsmiljön”, säger Sara Hjelm på Icas presstjänst, till Handelsnytt.
 
/FoodMonitor