Mackmyra föreläggs att ändra märkning på whisky
Livsmedelsverket har i dagarna beslutat förelägga företaget Mackmyra Svensk Whisky AB i Gävle att se till att whiskyn Svensk Ek ”inte märks med vilseledande information”. Föreläggandet har förenats med ett vite på 10 000 kronor och gäller från och med den första januari nästa år.
Enligt Livsmedelsverket antyder märkningen på produkten att ”en större del av eken än den som faktiskt använts kommer från Svensk Ek eller från Visingsö”.
Det är inte enbart Livsmedelsverket som har reagerat mot Mackmyras marknadsföring.
Konsumentverket har vid flera tillfällen i år riktat allvarlig kritik mot bolaget.
LÄS OCKSÅ: Konsumentverket riktar ny kritik mot Mackmyra Svensk Whiskey
LÄS OCKSÅ: Konsumentverket riktar kritik mot flera företag som säljer alkohol via Systembolaget
LÄS OCKSÅ: Konsumentverket kritiserar Mackmyra Svensk Whisky
UPPDATERAD 2016-11-03
Kommentar från Mackmyra:
"Föreläggandet gäller alltså flaskorna för export och travel retail där det blivit en miss i översättningen. Det gäller inte de flaskor som säljs via Systembolaget. Ordet delvis har felaktigt blivit översatt mainly istället för korrekt ord partly. Våra ekfat är DELVIS tillverkade av träd som för hundratals år sedan planterades på Visingsö för att bli virke till Sveriges flotta. Idag ger de smak till vårt moderna och innovativa whiskyhantverk. Vi tar helt ansvar för översättningsmissen och är ledsna för den otydlighet det skapat. Dock vill vi förtydliga att det inte handlar om hur stor del av whiskyn som lagrats på svenska ekfat. Det är 10 procent och det anges tydligt på alla våra förpackningar och flaskor", skriver Susanne Tedsjö på Mackmyra Svensk Whisky AB, i ett mejl till FoodMonitor.
/FoodMonitor