Campylobacter-skandalen på Kronfågel: Konsument vill ha svar av Livsmedelsverket om brister
I dagarna avslöjade tidningen Aftonbladet att 30 procent av kycklingar på Kronfågels slakteri i Valla under hösten var smittade med campylobacter. Nu ställer en konsument frågor till Livsmedelsverket om hur detta kunnat ske.
”Som höggravid, snart tvåbarsmamma, är jag givetvis högst illa berörd av larmet om bristerna i djurhållning, matproduktionen, och arbetsmiljön för personalen, i företaget Kronfågels regi”, skriver kvinnan.
”Vad ska man som konsument göra om man misstänker att man fått hem smittad kycklingprodukt från Kronfågel? Vi blev dåliga i magen efter att ha ätit kycklingfärs och har en oöppnad förpackning kvar i frysen”, skriver kvinnan.
Livsmedelsverket har i dagarna fått ta del av kvinnans frågor. När det gäller hanteringen av kycklingkött smittat med campylobakter hänvisar myndighetens presstjänst till en webbsida:
Problemen med smittan på Kronfågel hade enligt uppgift att göra med att lådor kycklingar transporteras i av misstag tvättats i förorenat vatten.
– Vi åtgärdade omedelbart felet och halterna har enligt våra egna första mätningar återgått till låga nivåer sedan dess, säger Magnus Lagergren, vd på Kronfågel, till Aftonbladet.
Men det är inte bara det misstaget som utsatt konsumenter för risker. Hastigheten med vilken fåglar kontrolleras av Livsmedelsverkets personal på bandet i anläggningen i Valla verkar orimligt hög tycker frågeställaren.
En källa med detaljerad kunskap om Kronfågels slakteri i Valla bekräftar att det finns ett stort problem.
”Jag förstår inte hur Kronfågel tillåts av Livsmedelsverket att slakta med denna bandhastighet så att företagsanställda assistenter ska besiktiga 3.6 slaktkroppar med tillhörande organ per sekund. Detta är omöjligt”, skriver källan i ett mejl till FoodMonitor.