Dalblads återkallar Prosoy
Som FoodMonitor avslöjat tidigare har Dalblads Nutrition sålt sojaproteinprodukten Prosoy som förorenats med mjölkpulver. Efter det att en person fick en allvarlig allergisk reaktion drar bolaget nu tillbaka all Prosoy.
”Vi återkallar allting som finns på marknaden. Vi gör det av säkerhetsskäl för att undvika att det händer igen”, säger Gunnar Dalblad, vice-vd i Dalblads Nutrition.
 
Återförsäljarna Life och Gymgrossisten meddelar att de omedelbart plockar bort produkten från sina hyllor och går ut med information till sina kunder.
 
Det var i torsdags som Miljöenheten i Lerum fick ett analyssvar som sa att Prosoy var förorenat med mjölkpulver. Tidigare hade en mamma anmält till kommunen att hennes son fått en allergisk reaktion av produkten. Men på grund av bristande kunskap hos myndigheten krävde man aldrig av bolaget att produkten skulle återkallas. Nu har alltså Dalblads Nutrition själva fattat det beslutet.
 
Hos bolaget är man oroliga för att varumärket skadats.
 
”Det här skadar vårt varumärke. Det är fruktansvärt tråkigt. Vi vill att våra kunder ska känna sig trygga och nöjda med våra produkter.”
 
Enligt Gunnar Dalblad kommer märkningen på bolagets produkter att ändras. Risk för ”spår av” olika allergener kommer att finnas med i de fall det är påkallat.
 
”På precis allting där det finns en risk så ska vi ha med spår av på etiketten”, säger han.
  
HÅKAN FRISELL

 

 
Läs mer: Byråkrati hindrar allergibomb från att återkallas
 

t20