Bönder stämmer Monsanto
över GMO-patent
En grupp amerikanska bönder har tröttnat på de ekonomiska risker kemikaliejätten Monsanto´s patent på genmodifierat utsäde utgör. Om böndernas åkrar råkar kontamineras med Monsanto´s GMO riskerar de idag att bli skadeståndskyldiga. Därför har bönderna nu stämt bolaget i en domstol i New York.  
 
Stämningen har i dagarna lämnats in av Public Patent Foundation på uppdrag av 60 familjejordbruk och olika intresseorganisationer. Totalt ifrågasätter man 23 av Monsanto´s patent på genmodiferat utsäde.
 
”Det här fallet ställer frågan om Monsanto har rätten att stämma ekoloiska odlare för patentintrång om Monsanto´s transgena utsäde skulle landa på deras egendom. Det verkar ganska perverst att en ekologisk odlare som får sina åkrar kontaminerade av genmodifierat utsäde kan bli anklagad för patentintrång. Men Monsanto har kommit med sådana anklagelser tidigare", säger Dan Ravicher, vd i Public Patent Foundation med över 270 000 medlemmar, varav flera tusen är cerifierade ekologiska familjejordbruk.
 
Enligt bönderna så kan pollen från genmodifierade grödor blåsa in på åkrarna och förstöra deras ekologiska odlingar. Man menar att detta redan hänt med amerikanskt odlad raps, och att även majs, sojabönor, bomull, sockerbetor, och alfalfa kan komma att möta samma öde.
 
Monsanto anser att det hela bara en attack för att få uppmärksamhet. Och att världen behöver deras genmodifierade utsäde nu mer än någonsin.
 
”Den här attacken kommer vid en tidpunkt när världen behöver alla redskap i jordbruket för att möta populationsökningen, som väntas nå 9 miljarder människor år 2050”, säger bolaget till Bloomberg.
 
Källa: Bloomberg.
 

Läs mer om stämningen här (extern länk, PUBPAT)!

 
/FoodMonitor
 

t20