Bärbranschen rensas
Migrationsverket ska rensa bärbranschen från oseriösa aktörer. Myndigheten har tagit fram en kravlista som bland annat innehåller lönegarantier och dokumenterad information till bärplockarna om arbetsvillkor.
 
”Det är inte acceptabelt att människor lockas till Sverige och sedan blir utnyttjade. Individens rätt till rimliga villkor måste gå före eventuella särintressen”, säger Jonas Lindgren, verksamhetschef på Migrationsverket.
 
Det krävs enligt Migrationsverket också att bärplockarnas arbetsgivare har etablerat en filial i Sverige. Och företagen måste kunna dokumentera tidigare utbetalda löner vid en ny ansökan om arbetstillstånd.
 
Även förra året vidtog Migrationsverket åtgärder för att sanera bärbranschen. Trots det blev bärplockare från bland annat Thailand utnyttjade.
 
”Vi har vidtagit åtgärder inom ramen för vårt ansvarsområde. Det viktigaste nu är att vi tillsammans med övriga berörda myndigheter och organisationer gör vad vi kan för att de senaste årens situationer inte upprepas”, säger Jonas Lindgren.
 
/FoodMonitor
 

t20