Tre barn döda i ny
kinesisk mjölkskandal
Mjölk förorenad med nitrit har dödat tre barn och skadat 35 personer i den senaste i en rad mjölkskandaler som drabbat Kina. Det rapporterar kinesisk media.
 
Enligt uppgift har de drabbade, av vilka flera är barn under 14 år, förgiftats av nitrit som är en kemikalie som används vid tillverkning av köttprodukter. Dödsfallen inträffade i torsdags förra veckan. Mjölken kom från två bondgårdar i Gansu-provinsen i Nordvästra Kina.
 
Enligt de kinesiska myndigheterna har ett antal personer som förgiftats av mjölken tagits in till sjukhus i staden Pingliang. Deras tillstånd betecknas som stabilt.
 
De två gårdarna som pekats ut har spärrats av och de ansvariga cheferna förhörs nu enligt rapporter i kinesisk media.
 
Kina har drabbats hårt av mjölkskandaler de senaste åren. 2008 förorsakade mjölk förorenad med kemikalien melanin att sex barn dog och 300 000 insjuknade. Melaninet användes för att skenbart höja proteinhalten i mjölken för att klara myndigheternas analyser. Så sent som i februari i år avslöjades att att flera mjölkproducenter använt förutom melamin, även en kemikalie som används vid läderframställning, för att åstadkomma en motsvarande effekt.
 
Som en följd av skandalerna har den kinesiska mjölkimporten mer än fördubblats sedan 2008. Det gjorde att Kina enligt investeringsbanken Robobank förra året blev världens största importör av mjölk.
 
/FoodMonitor
 

t20