Glutenintoleranta i Dalarna
riskerar förlora kostbidraget
Landstinget i Dalarna vill i ett nytt förslag dra in kostbidraget på 2 000 kronor per år för vuxna glutenintoleranta. Svenska Celiakiförbundet rasar.
”Maten kan likställas med medicin för den som är glutenintolerant, och kostnaderna för glutenfria specialprodukter är bedrövligt höga, säger Eva Bengtsson, Svenska Celiakiförbundets generalsekreterare.
 
”Sköter man inte sin glutenfria diet blir man sjuk.”
 
Enligt Svenska Celiakiförbundet måste glutenintoleranta betala nästan 80 procent mer för basvaror de behöver dagligen. Kilopriset för glutenfria varor kan vara över 350 procent högre än för vanliga varor.
 
”I Landstinget Dalarna finns förslag på att dra in på kostbidraget till vuxna glutenintoleranta. Kostbidraget har i Dalarna legat på 2000 kronor per år, med syfte att underlätta den merkostnad som det innebär att äta glutenfritt."
 
"I hopp om att spara pengar föreslås nu att Landstinget Dalarna ska dra in stödet för en sjukdom, som kräver en tämligen enkel, men kostsam, behandling. Utan stöd blir det svårare att sköta sin hälsa genom att äta en näringsriktig och varierad kost. Därmed ökar också risken för följdsjukdomar”, säger Eva Bengtsson.
 
 
FoodMonitor-Fakta:
Svenska Celiakiförbundet har 24 000 medlemmar som inte tål gluten, laktos, mjölk- eller sojaprotein.
 
/FoodMonitor