arlafilmjlkimg_7575
Högre fetthalt ska rädda filen
Filmjölken har tappat i försäljning de senaste åren. Nu vill mejerijätten Arla vända trenden med hjälp av ekologisk Gammaldags fil som har en fetthalt som varierar naturligt mellan 3.8-4.5 procent (foto: Arla).
  
”Det är stora volymer som försvinner och vi vill gärna värna den svenska filtraditionen. En stor del av förklaringen till tappet finns troligen i att det lanseras mycket nya produkter och varianter inom yoghurt medan det på fil inte hänt så speciellt mycket”, säger Sara Holmgren, Brand Manager, Arla Foods.
 
Enligt bolaget har lätta produkter inom fil och yoghurt, som har upp till 0.5 procent fetthalt tappat med drygt 8 procent de senaste åren. De lite fetare produkterna, med en fetthalt på över 3 procent, har samtidigt ökat med 19 procent.
 
Arlas Gammaldags fil är gjord enbart på ekologisk mjölk från svenska Arla-gårdar. Fetthalten varierar mellan 3.8-4.5 procent.
  
Varför varierar fettinnehållet?
 
"Fetthalten i mjölken beror på vad korna äter. På våren när korna släppas ute på grönbete sjunker fetthalten i mjölken. Gräset innehåller mer fleromättade fettsyror än det foder korna får inomhus. De fleromättade fettsyrorna påverkar fettbildningen i juvret och gör att det produceras lite mindre fett. På hösten när korna flyttar in i ladugården igen och börjar äta mer kraftfoder med ökar fetthalten i mjölken igen", säger Sara Holmgren.
 
Arlas Gammaldags fil kommer att finnas i butikshyllorna från och med nästa vecka.
   
/FoodMonitor