Coca-Cola fortsätter
använda Bisfenol-A
Läskedrycksjätten Coca-Cola bestämde vid ett aktieägarmöte i onsdags att fortsätta använda Bisfenol-A, BPA, i sina aluminiumburkar. Beslutet togs trots att 26 procent av aktieägarna ville byta till en säkrare kemikalie. Det rapporterar tidningen The Independent.
 
BPA är en kemikalie som används i plasten på insidan av cola-burkar och konservburkar för att öka livsmedels hållbarhet.
 
Numera är det förbjudet att tillverka nappflaskor med BPA inom EU. Från och med i juni stoppas försäljningen.
 
BPA´s effekt i kroppen liknar den hos hormonet östrogen och misstänks orsaka hormonstörningar hos barn, och sjukdomar som cancer och diabetes.
 
Bland Coca-Colas ägare finns ett ökande motstånd mot användningen av BPA. Stora aktieägaregrupper som As You Sow, Domini Social Investments och Trillium Asset Management Corporation, har krävt att bolaget tar fram ett alternativ till kemikalien.
 
Men Coca-Colas ledning står på sig och menar att BPA är ofarligt.
 
”Om vi hade det minsta tvivel om säkerheten med våra förpackningar så skulle vi inte fortsätta använda BPA. Så enkelt är det”, sa Muhtar Kent, vd i Coca-Cola, vid onsdagens aktieägaremöte.
 
Andra livsmedelsjättar som Nestlé har en annan uppfattning och planerar att fasa ut användningen av BPA under de närmaste tre åren. Heinz och Campbell Soup Company väntas följa efter.
 
Källa: The Independent.
 
/HÅKAN FRISELL
 
Läs mer om BPA här (extern länk): http://environmentaldefence.ca/campaigns/toxic-nation/tips-and-guides.