City Gross ger extra
”Griskrona” till bönderna
De Svenska grisbönderna lider av dålig lönsamhet. Men nu tar butikskedjan City Gross till ett nytt grepp för att vända trenden. Från och med idag betalar bolaget 1 kr extra per kilo färskt svenskt griskött direkt till grisbonden. Extrabetalningen kallar City Gross för "Griskronan".
 
”Vi tror att Griskronan bland annat bidrar till att ge debatten kring den svenska maten en värdefull injektion”, säger Mikael Lagerwall, informationschef hos Bergendahls som äger City Gross.
 
 
”Frågan om att handeln måste ta sitt ansvar för ersättningen till den svenske bonden har varit het under många år och vi räknar med att vårt initiativ skall föra med sig att våra tre större kolleger Ica, Coop, Axfood inspireras och efterhand hakar på vårt initiativ. På samma sätt som de gjorde när vi till exempel i höstas lanserade fläsk från grisar uppfödda på GMO-fritt foder.”
 
Genom extrabetalningen till de Svenska grisbönderna hoppas City Gross bidra till att hindra att den Svenska grisindustrin kollapsar, vilket skulle tvinga butikskedjan att importera kött från utlandet som inte når upp till samma standard.
 
Det Svenska grisköttet är nästan helt fritt från salmonella och andra sjukdomar som annars plågar det utländska köttet. Svenska grisar föds även upp på foder som nästan uteslutande är GMO-fritt. Det Svenska djurskyddet är också mer utvecklat och tillåter bland annat inte att djur slaktas utan bedövning.
 
”Griskronan är viktig, eftersom andelen svenskt griskött minskat de senaste 30 åren. Gör handeln ingenting nu har vi snart inget val. Då kommer även vi efterhand att tvingas sälja importerat fläsk från EU, där våra möjligheter att påverka foder, miljö och djurhållning är mindre.”
  
Så här fungerar "Griskronan" (källa City Gross):
 
- bönderna får 1 kr extra per kg färskt svenskt griskött City Gross köper av dem.
 
- betalningen går genom slakterierna Scan, KLS Ugglarps och Dalsjöfors och vi kan kontrollera att den verkligen når fram till de bönder vi valt ut. 
 
- att vi betalar extra betyder inte att vi höjer priset till konsument. Vi tar av vår marginal på grisköttet därför att svenskt kött är en viktig konkurrensfördel för oss när konsumenterna jämför med våra konkurrenters importerade gasade kött.
 
- vårt initiativ är ej tidsbegränsat. Griskronan är tänkt att varaktigt ge svenska grisbönder en bättre ekonomi och därmed bidra till att konsumenter kan köpa svenskt griskött även i framtiden.
 
”Det låter nästa för bra för att vara sant. Det finns dock ingen dold agenda eller hake som gör att initiativet spricker. Vi kan göra det här eftersom City Gross ägs av Bergendahls Food, som i sin tur ingår i Bergendahl & Son AB, ett företag som startades 1922 av Mikael Bergendahl och som idag helt och hållet ägs av hans sondotter och hennes två barn. De ser mer till att göra bra saker på lång sikt, än att krama ur varje öre inför nästa kvartalsrapport”, säger Mikael Lagerwall.
 
/FoodMonitor