Exploderande vattenmeloner problem för Kinesiska bönder
I östra Kina har bönderna ett ovanligt problem – vattenmeloner som exploderar. Anledningen är att odlarna överdoserat med tillväxtmedlet forchlorfenuron.
Forchlorfenuron är tillåtet i Kina och i andra länder. Men bönderna, ofta förstagångsanvändare, använder för mycket i sin iver att tjäna pengar.
En anledning till att melonerna exploderar är att medlet använts sent på säsongen och på en speciell typ av vattenmelon som är extra känslig.
”Om det hade använts på unga frukter hade det inte varit ett problem”, säger Wang Liangju, professor vid Nanjing Agricultural University.
Bonden Liu Mingsuo säger att han drabbats hårt.
”Den 7 maj när jag gick ut så räknade jag 80 sprängda vattenmeloner, men på eftermiddagen var det 100”, säger han.
/FoodMonitor
PRODUKTNYTT (portfolio)
Nespresso utökar sin Coffee+-serie med Active – en dubbel espresso med smak av vanilj, mandel och kex. Kaffet är berikat med vitamin B6, vilket enligt bolaget kan bidra till att minska trötthet och utmattning. En kopp ger 31 procent av dagligt referensintag av vitamin B6.