hannamaxstadimg_0070
Kronfågel öppnar jätteanläggning
Kycklingjätten Lantmännen Kronfågel har invigt utbyggnaden av sin jätteanläggning i Valla. Totalt väntas 41 miljoner kycklingar passera genom anläggningen varje år. Därigenom blir anläggningen Sveriges största och samtidigt Kronfågels enda (fotograf: Hanna Maxstad).
 
”Kronfågel väljer att koncentrera all Svensk produktion till denna toppmoderna anläggning i Valla. Här finns möjligheter till ytterligare expansion och vi kan producera på en effektiv nivå för att möta den mycket tuffa konkurrens som hela tiden finns på den globala kycklingmarknaden”, säger Jan K Henriksen, vd i Lantmännen Kronfågel.
 
Enligt Lantmännen Kronfågel svarar investeringen mot Svenskarnas allt större hunger efter kyckling.
 
”Svenskarna gillar verkligen kyckling. Efterfrågan på kyckling ökar stadigt och konsumtionen växer kraftigt. På tio år har konsumtionen av fågelkött i Sverige ökat med 50 procent. Förra året åt svensken i genomsnitt 16 kilo kyckling vilket är en ökning med 11,7 procent på två år. Men, det finns mer potential – vi ligger under snittet för Europa där man äter cirka 23 kilo fågelkött per person och år.”
 

hannamaxstadimg_0057

  
I den nya 16 000 kvadratmeter stora anläggningen kommer arbetsstyrkan på 440 personer att arbeta i tvåskift. Ytterligare uppskattningsvis 90 personer har rekryterats till produktionen.
 
Samtidigt som anläggningen i Valla kommer upp i full fart, så lägger bolaget sista handen vid avvecklingen av verksamheten i Kristianstad där fabriken ska stängas under hösten. Samtliga produktionslinjer som fanns i Kristianstad ska flyttas över till Valla.
 
”Att genomföra en flytt av denna storlek innebär ett enormt stort planeringsarbete. Jag är mycket stolt över våra medarbetare i både Valla och i Kristianstad som på ett beundransvärt sätt sett till att överflyttningen fungerat samtidigt som man kunnat leverera ut produkter till våra kunder och Sveriges konsumenter”, säger Jan K Henriksen.

/FoodMonitor