Företagare riskerar 30 år i fängelse för cancerframkallande tillsats i livsmedel
Ägaren till Yu Shen Spice Co. i Taiwan, som tillverkar livsmedelstillsatser, riskerar 30 år i fängelse. Bolaget ska enligt uppgift ha använt det cancerframkallande ämnet Di(2-ethylhexyl) phthalate, DEHP, i tillsatser avsedda för olika typer av drycker. Flera asiatiska länder har nu stoppat produkter från det Taiwanesiska bolaget.
 
DEHP används huvudsakligen inom plastindustrin. DEHP är ett cancerframkallande ämne som anses speciellt farligt för barn. Höga doser eller upprepat intag kan ge skador på testiklar och njurar.
 
Den av polisen nu gripne Taiwanesiske företagaren har enligt uppgift använt DEHP som ett ersättningsmedel för palmolja som är fem gånger så dyrt. DEHP gör bland annat att drycker ser ut att ha en naturlig opacitet och ser mer tilltalande ut i butikerna.
 
Normalt sett ger den här typen av brott mot de Taiwanesiska lagarna böter eller maximalt 3 år i fängelse. Men företagaren riskerar att dömas till hela 30 år i fängelse eftersom det enligt myndigheterna är frågan om flera brott.
 
”Lagstiftningen säger att varje brott ska straffas separat”, säger den Taiwanesiske justitieministern Chen Shou-huang, enligt nyhetstjänsten asiaone.
 
Företagarens totalt 12 fabriker i Taiwan har sökts igenom av polis. Myndigheterna försöker nu stoppa och förstöra alla produkter som innehåller DEHP.
 
Enligt preliminära uppgifter kan företag som tillverkar sportdrycker, te, och till och med yoghurt vara drabbade.
 
I Kina har myndigheterna stoppat 4 800 flaskor med sportdryck som kontaminerats med DEHP från att nå marknaden. Direktiv har även gått ut som förbjuder all import av livsmedelstillsatser från Yu Shen Spice Co.
 
Det är ännu oklart om några produkter med DEHP nått den Svenska marknaden.
 
/HÅKAN FRISELL