kIMG_2302
Är det dags att corona-handla?
KOMMENTAREN Har du förnödenheter hemma så att du kan hålla dig själv eller din familj i frivillig karantän i ett par veckor? Om inte kan det vara dags att fundera kring det. Viruset SARS-CoV-2 som orsakar sjukdomen Covid-19 har på allvar landat i Europa i och med de senaste fallen i Italien. Spridningen i Italien visar med all önskvärd tydlighet hur snabbt det kan gå från att som medborgare leva normalt till att polisen spärrar av stora områden och paniken börjar sätta in.
Covid-19 har nu nått ett flertal länder.
LÄS OCKSÅ: https://gisanddata.maps.arcgis.com/apps/opsdashboard/index.html#/bda7594740fd40299423467b48e9ecf6
Vad man kan göra för att förbereda sig att är bland annat att se till att ha extra mat hemma, gärna med lång hållbarhet ifall krisen med coronaviruset blir långvarig, och att man har tillräckligt med mediciner om det behövs.
Kan man köpa lite alcogel med en alkoholhalt på minst 70 procent eller annat lämpligt desinfektionsmedel så kan det underlätta en bra handhygien. Det är inte heller fel att ha några FFP3 masker hemma ifall att man kanske behöver ta sig till vården eller hjälpa smittade. Köper man tätslutande skyddsglasögon kan man även skydda sig mot infektion via ögonen. En läkare på ett sjukhus i Wuhan i Kina dog nyligen efter det att viruset infekterat honom i hans ögon.
Taktiken hos myndigheterna i många länder som i dagsläget inte har någon spridning av SARS-CoV-2, inklusive Folkhälsomyndigheten i Sverige, tycks vara att försöka lugna ner och ”hantera” befolkningen – inte att se till att den är så förberedd som möjligt.
Irans vice hälsominister höll igår en presskonferens där han bland annat sa att han skulle avgå om det var så att regimen undanhöll information om dödsfallen i samband med utbrott av Covid-19 i Iran. Under presskonferensen kunde man tydligt se hur ministern svettades och tycktes må rejält dåligt. Efter presskonferensen konstaterades det enligt uppgift att ministern var smittad med SARS-CoV-2. Det finns emellertid de som misstror detta och att ministern inte alls har drabbats av Covid-19 utan att det var desinformation som spreds av politiska skäl.
WHO har hittills avhållit sig från att deklarera att den pågående smittspridningen av SARS-CoV-2 på flera kontinenter utgör en pandemi. Det har fått många att inte ta risken att insjukna i Covid-19 på det allvar som behövs.
Det skadar alltså inte att förbereda sig genom att ha extra mat, mediciner, och skyddsutrustning, hemma ifall att. Bland det första som tenderar att hända när en karantän utlyses är att butikshyllorna töms. Då kan det vara för sent att se om sitt hus. Att vara tidigt ute skickar också signaler till handeln att vara mer beredd på att möta en ökad efterfråga på de aktuella typerna av varor.
HÅKAN FRISELL
Bilden: konserver. Bra corona-mat? Foto: FoodMonitor.

t20