Finns det verkligen inget som tyder på att coronaviruset kan spridas till människor via livsmedel?
KOMMENTAREN Som FoodMonitor berättat om tidigare så misstänker forskare att coronaviruset SARS-CoV-2 kan överleva 4-5 dagar på olika typer av ytor. Samtidigt går Livsmedelsverket nu ut och skriver i ett dokument man skickat till Näringsdepartementet att en riskvärdering Livsmedelsverket gjort säger att ”det i dagsläget inte finns något som tyder på att viruset kan spridas till människor via livsmedel”. Det är aningen problematiskt.
Finns det verkligen inget som tyder på det?
Bara det faktum att viruset misstänks kunna överleva i dagar på ytor, att det kan krävas desinfektionsmedel eller upphettning för att snabbt ta kål på det, och att viruset bevisligen sprids via droppar mellan människor, talar för livsmedel som möjlig smittspridningsväg.
Det är viktigt att komma ihåg att livsmedel kan ha många olika typer av ytor, allt från potatismos till chokladpraliner. Det är inte säkert att viruset klarar av att överleva på alla möjliga ytor på livsmedel eller i alla livsmedel. Det påverkar också om livsmedel upphettas till en temperaur som tar kål på viruset.
Men om någon råka nysa eller hosta på eller i närheten av livsmedel vid rumstemperatur som inte har speciellt reaktiva ytor så måste man rimligen kunna anta att ett sådant livsmedel kan bära på smitta och infektera konsumenter.
Jag kan förstå att Livsmedelsverket inte vill skrämma befolkningen. Man tycks följa det recept som bland andra Folkhälsomyndigheten sedan länge använder – alltså att ”hantera” befolkningen och försöka lugna ner den istället för att tala klarspråk och förbereda för det värsta.
Därför skriver nog Livsmedelsverket att ”det i dagsläget inte finns något som tyder på att viruset kan spridas till människor via livsmedel”. Kanske man istället borde skriva att man inte kan utesluta det?
De som är vana att läsa myndighetsrapporter inser snabbt att Livsmedelsverket inte har en aning om coronaviruset kan spridas till människor via livsmedel. Och hur skulle de kunna ha det? Eftersom viruset är så nytt så har forskarna helt enkelt inte hunnit med att göra de studier som behövs.
För att studera viruset behövs labb med den högsta skyddsklassen och arbetet på ett sådant labb tar sin tid.
Livsmedelsverket har berättat för FoodMonitor att man förlitat sig på en litteraturstudie när man kom fram till sin slutsats. Sådana studier kan vara mer eller mindre omfattande. En ordentlig vetenskaplig litteraturstudie tar ofta många månader eller år att göra. Att Livsmedelsverket på kort tid gjort en studie inger inget större förtroende.
Frågan är då om myndigheter som Livsmedelsverket i dagsläget borde mana befolkningen till större försiktighet när det gäller livsmedel. Kanske borde importen av livsmedel från Kina, Italien, Iran, och Sydkorea, tills vidare stoppas helt och hållet.
Man kanske också borde informera livsmedelsföretagen i Sverige om hur de kan minimera risken att kontaminera livsmedel med SARS-CoV-2.
Myndigheterna borde för övrigt se till att alla svenskar som vill har tillgång till munskydd, ansiktsmasker av FFP3-typ, och handsprit.
Men det lär inte hända. Vi i Sverige har misskött vår beredskap till den grad att ingen myndighet har några sådana lager. Det är bedrövligt och en rejäl väckarklocka.
Smittspridningen fortsätter över världen och Sverige är på väg att helt tappa kontrollen om inget ändras.
Bara det faktum att vi ligger sist inom EU i antalet vårdplatser (enligt statistik från Eurostat för år 2017 /red) gör att vi bör göra allt för att stoppa smittspridning nu. För om Sverige på kort tid får tiotusentals smittade och 10-20 procent av dem behöver avancerad sjukvård är vi illa ute.
Jag tror att svenska myndigheter gör vad de kan med de mandat de har. Samtidigt finns det en utbredd och farlig övertro på Folkhälsomyndighetens förmåga att bedöma situationen nationellt och internationellt.
Sverige måste sluta att hela tiden bara reagera på spridningen av coronaviruset och istället börja agera proaktivt. Det är svårt och kräver bra ledare. Var finns de?
p5HÅKAN FRISELL
LÄS OCKSÅ: 2019-nCoV: Forskare misstänker att coronaviruset kan överleva i dagar på ytor
LÄS OCKSÅ: Svenska myndigheter behöver skruva upp arbetet med 2019-nCoV
LÄS OCKSÅ: 2019-nCoV: Livsmedelsverket har inte kartlagt hur beroende Sverige är av insatsvaror från Kina
LÄS OCKSÅ: Munskydd inte värdelösa för att motverka spridning av coronaviruset
LÄS OCKSÅ: Så kan man skydda sig lika effektivt, men på sikt billigare, från coronavirus än att köpa många dyra FFP3 engångsmasker
LÄS OCKSÅ: Folkhälsomyndigheten slänger på luren vid frågor om coronaviruset
LÄS OCKSÅ: 3M ger råd om skydd mot coronaviruset – använd FFP3, skyddsrock, och täta skyddsglasögon