cDSC_0023
3M ger råd om skydd mot coronaviruset – använd FFP3, skyddsrock, och täta skyddsglasögon
Coronaviruset 2019-nCoV håller nu på att spridas rejält i Kina och fall har upptäckts i Europa. Anledningen är enligt många bedömare den kinesiska diktaturens inkompetenta hantering av smittan när den först upptäcktes i staden Wuhan. Smittan tros ha kommit från en matmarknad med levande djur i staden. Dagarna efter hölls trots detta stora fester i staden där tusentals människor deltog. Nu har staden, bland flera andra, satts i karantän. Det finns en risk att smittan får fotfäste även i Europa. Frågan är då vad man kan använda för att skydda sig. Skyddsutrustningstillverkaren 3M ger råd.
– När det gäller coronavirus så säger Folkhälsomyndigheten att vid kontakt med patient med den typen av virus bör personlig skyddsutrustning användas som innefattar antingen tätslutande skyddsglasögon eller visir och tillpassat andningsskydd i klass FFP3 samt långärmad engångskyddsrock med förstärkt front och ärm alternativt långärmat engångsplatsförkläde, säger Marie Kransdal, applikationsingenjör på 3M i Sverige.
Använder man andningsskydd ska det enligt Marie Kransdal alltså vara i klassen FFP3.
– Om det är virus, bakterier, eller smittsamt eller hälsofarliga partiklar, som finns i luften då rekommenderar vi alltid FFP3 på grund av att man ska ha den högsta skyddsklassen. FFP2 skyddar också men inte i lika hög grad, säger hon.
Det är också viktigt att man inte återanvänder masker.
– Om det är så att du fått smitta på utsidan skulle du då vilja återanvända den masken? Har man ett smittat skydd och tar på sig det då är det väldigt lätt vid hanteringen av skyddet att det kommer in på insidan. Det är ju det som är risken.
Det blir snabbt dyrt för privatpersoner att köpa tillräckligt med FFP3-masker om man är i ett problemområde?
– Ja, det blir ju det.
Enligt Marie Kransdal utgör vanliga munskydd inget bra skydd mot smittan.
– Tittar man på TV så har de munskydd som inte är andningsskydd så de är inte skyddade mot smittan nästan över huvud taget, säger hon.
Varför inte?
– Tittar man på ett munskydd som de ofta har i Asien så är det inte tätslutande mot ansiktet så det finns alltid stor risk att det kommer in på sidan.
Kan man ha en halvmask med FFP3-filter som man torkar av med desinfektionsmedel innan man tar av sig den?
– Det kan man göra.
LÄS OCKSÅ: Så kan man skydda sig lika effektivt, men på sikt billigare, från coronavirus än att köpa många dyra FFP3 engångsmasker
Varför bör man använda tätslutande skyddsglasögon?
– Det är för att man ska skydda slemhinnorna som finns i ögonen för det finns en risk att smittas även den vägen.
Har ni upplevt ökad efterfrågan nu när det gäller era produkter som skyddar mot smittan?
– Inte än så länge men. Däremot så har vi ...
Läs vidare på FoodMonitor Plus
HÅKAN FRISELL
Bilden: visar inte nödvändigtvis utrustning som bör användas för skydd mot coronavirus. Foto: FoodMonitor.

t20