Fel att kalla viruset för Corona?
LEDARSTICK Trots det nu extremt allvarliga läget med Coronaviruset SARS-CoV-2 så festar vissa på som vanligt och för smittan vidare. Kan en del av det bero på vad vi kallar viruset?
För Coronavirus eller SARS-CoV-2 låter inte så skräckinjagande som det kanske borde. Det finns som bekant en öl som heter Corona.
Kanske vi istället borde ha kallat viruset för det ”kinesiska mördarviruset” eller något i den stilen? Då kanske det skulle ha tagits på lite större allvar när det först kom till Europa.
Den amerikanske presidenten kallar viruset för det ”kinesiska viruset”. Wuhanviruset är ett annat alternativ.
Den kinesiska diktaturen kallar å andra sidan enligt uppgift viruset för det ”italienska viruset”. Det sägs också att den kinesiska diktaturen tycker att det är rasistiskt att kalla viruset för det ”kinesiska viruset”. Det är komiskt. Det är få som är mer rasistiska än dem. Låt oss inte prata om miljonen människor som de nu håller i koncentrationsläger.
Nu börjar sanningen om hur farligt Corna är äntligen nå fram ordentligt hos den svenska allmänheten. Speciellt efter alla dödsfallen i Italien. Men det är lite sent. Vi hade behövt ett skräckinjagande namn på viruset för en månad sedan. Nu finns det svenskar som riskerar att hamna på intensiven på grund av en helt onödig smittspridning.
För övrigt vidtar vi i Sverige fortfarande inte tillräckliga åtgärder för att bekämpa smittspridningen. Skulden för det vet vi var den ligger.
Folkhälsomyndigheten säger att de använder data från den kinesiska diktaturen för att modellera och dra slutsatser som sedan används för åtgärder i det svenska samhället för att begränsa smittspridningen.
Det låter som en grymt skämt men det är vad Folkhälsomyndigheten nu säger på presskonferenser de deltar i dagligen.
Kanske myndigheten borde läsa på om vad den kinesiska diktaturen gjort mot sitt eget folk och sedan reflektera över hur lämpligt det är att låta dem ha något som helst att göra med det svenska folkets välmående.
Vi vet att den kinesiska diktaturen har ljugit från första början om SARS-CoV-2. Deras siffror går inte att lita på.
p5HÅKAN FRISELL
Läget är ansträngt för frilansjournalister i Sverige just nu. Stöd gärna FoodMonitors granskande journalistik genom att prenumerera på FoodMonitor Plus.

t20