Livsmedelsindustrin slavar
med listeria i fisk
Livsmedelsindustrin i Sverige har dålig kontroll på listeriasmitta i fiskprodukter. Av 1 390 prover från 110 kommuner som Livsmedelsverket analyserat, hittades listeria i 12 procent av den kallröta fisken i dagligvaruhandelns butiker.
 
”Det är fiskprodukter som är det största problemet när det gäller listeria. Att situationen inte har blivit bättre är inte alls bra med tanke på hur allvarligt äldre, personer med nedsatt immunförsvar och gravida kan råka ut”, säger Mats Lindblad, mikrobiolog på Livsmedelsverket.
 
”Antalet insjuknade personer har ökat de senaste åren och den trenden måste brytas.”
 
I gravad lax var 13 procent av produkterna smittade. Enligt Livsmedelsverket har det inte skett någon förbättring jämfört med motsvarande analyser genomförda för 10 år sedan. Livsmedelsbutikerna slarvar ofta med förvaringstemperaturen. Detta är speciellt allvarligt eftersom listeria förökar sig även i kyla.
 
”För de allra flesta fiskprodukter angavs en förvaringstemperatur på 4 grader Celsius, men för hela 40 procent av proverna var butikens förvaringstemperatur över 4 grader Celsius och nästan 6 procent förvarades varmare än 8 grader Celsius”, skriver myndigheten i en rapport.
 
”Det är allvarligt eftersom listeria förekom i så stor andel av fiskprodukterna. När varorna förvaras för varmt är risken stor att bakterien förökar sig till skadliga nivåer”, säger Mats Lindblad.
 
Nästan hälften av den listeriasmittade fisken var importerad.
 
”Det är inte acceptabelt. Företag som importerar livsmedel måste kontrollera att leverantören följer EU-förordningens kriterier för listeria”, säger Mats Lindblad.
 
”Den enda effektiva lösningen är att se till att listeria inte finns i livsmedelsanläggningar. Livsmedelsföretag ska regelbundet provta sina lokaler och produkter för att bekräfta att de är säkra. Berörda branscher bör också utveckla branschriktlinjer med hänsyn till listeria, bland annat rekommendationer och riktlinjer om hållbarhetstider och kylförvaring.”
 
 
FoodMonitor-Fakta (källa Livsmedelsverket):
Bakterien Listeria monocytogenes finns överallt i naturen och kan lätt hamna i livsmedel. Till skillnad från andra bakterier växer den även i kylskåpstemperatur. Få blir smittade, men konsekvenserna kan vara allvarliga för känsliga personer, dödligheten uppskattas till 20-30 procent. Känsligast för smitta är personer med nedsatt immunförsvar, äldre och gravida.
 
Varje år insjuknar 40-70 personer av listeria i Sverige, varav vanligen 1-5 är gravida, och tendensen har varit ökande under slutet av 00-talet i både Sverige och Europa.
 
Livsmedelsverkets råd till gravida, äldre och personer med nedsatt immunförsvar för att minska risken att smittas av listeria:
  • Gravad, rökt fisk och sushi: ät nygjorda eller nyförpackade produkter. Kontrollera förpackningsdatum.
  • Undvik skivat smörgåspålägg och kall färdigmat mot slutet av hållbarhetstiden.
  • Undvik ost gjord på opastöriserad mjölk. Undvik också mögel- och kittost även om den är gjord på pastöriserad mjölk. Ost i matlagning som upphettas till bubblande het går bra att äta.
 
Läs mer (externa länkar, Livsmedelsverket):
Riksprojekt 2010 – Listeria monocytogenes i kyld och ätfärdig mat (pdf. Öppnas i nytt fönster)
Listeria monocytogenes
Mikrobiologiska kriterier för livsmedel
Riksprojekt 2001: Listeria monocytogenes i kyld konsumtionsfärdig mat (pdf. Öppnas i nytt fönster)
 
/FoodMonitor