WWF grönmålar
genteknikjätten Monsanto
Naturskyddsorganisationen WWF går genteknikjätten Monsantos ärenden och grönmålar bolagets GM-grödor och växtgiftet Roundup. Det avslöjas i en ny dokumentär i tysk tv.
 
WWF är världens mäktigaste naturskyddsorganisation. Bidragsgivarna bland allmänheten tror att organisationen arbetar för att skydda utdöende arter, klimatet, och de sista regnskogarna. Tack vare detta lyckas WWF samla in runt 500 miljoner EUR per år.
 
Men bakom den fina fasaden har dokumentärfilmarna upptäckt en hemsk sida hos organisationen.
 
 
 
WWF anklagas bland annat för att ha berett marken för Monsantos gigantiska odlingar av GM-soja i Sydamerika. Monsantos GM-soja är resistent mot växtgiftet Roundup som bolaget också säljer och har ensamrätt till.
 
Roundup är en vidareutveckling av växtgiftet Agent Orange som användes av USA i Vietnamkriget.
 
”Monsanto och WWF är armar på samma kropp. En arm, Monsanto, har i Argentina infört sin odlingsmodell med monokulturer. Den andra armen, WWF, försöker rättfärdiga den”, säger den Argentinske agronomen Jorge Rulli, talesman för Grupo de Reflexiópn Rural (GRR).
 
Växtgiftet Roundup har enligt läkare i Argentina orsakat missbildningar och missfall hos bönder.
 
”Jag förlorade mitt barn. Jag var gravid i nionde månaden när flickan togs ut med ett kejsarsnitt. Hon var död och hade svåra missbildningar. Flera läkare undersökte saken och kom fram till slutsatsen att missbildningarna hade med Roundup att göra”, säger Francisca Sanchez de Rojas.
 
I dokumentären framkommer också att WWF arbetat tillsammans med bolag som förstör naturen i Indonesien genom rovdrift.
  
”WWF är medansvarigt till att våra skogar huggs ner”, säger en person som lever vid regnskogen.
 
Ett bolag som WWF samarbetat med i Indonesien har i ett känsligt regnskogsområde sparat bara 80 hektar av totalt 14 000 hektar. Det motsvarar 0.5 procent. Det räcker inte för att hotade arter ska överleva. WWF slår ifrån sig.
 
”Om WWF inte samarbetat i projektet så är jag säker på att bolaget hade huggit ner hela skogen och omvandlat allt till plantager”, säger Dörte Bieler, ansvarig för biomassa, WWF.
 
/HÅKAN FRISELL
 
Läs mer:

http://www.sueddeutsche.de/medien/wdr-recherchen-ueber-den-world-wide-fund-for-nature-wwf-am-tisch-mit-monsanto-1.1111269-3 

http://www.spiegel.de/wissenschaft/natur/0,1518,770184,00.html 

http://www.news.de/gesellschaft/855194474/aufruhr-an-der-spendenfront/1/