c37
AB CA Cedergren skickar hönor till skandalslakteriet Håkantorp Slakteri
I dagarna briserade skandalen om Sveriges största hönseri AB CA Cedergren i media efter det att organisationen Djurrättsalliansen lyckats smygfilma vad Länsstyrelsen sedermera kallade djurplågeri av höns. Bolaget har skyllt på ett ”städbolag”.
LÄS OCKSÅ: Smygtagen film visar allvarliga avvikelser på AB CA Cedergren
FoodMonitor var idag i kontakt med AB CA Cedergren. Men man vill idag inte prata om ”städbolaget”.
Samtidigt säger man att det inte handlar om skandalslakteriet Håkantorp Slakteri AB i Vara.
Det finns å andra sidan uppgifter i media som pekar på att det var ett slakteri som hanterade hönorna vid det aktuella tillfället.
AB CA Cedergren anlitar enligt deras egen uppgift Håkantorp Slakteri AB för slakt av uttjänta värphöns.
”Idag levereras hönsen till slakteriet i Håkanstorp”, skriver en konsult som anlitats av AB CA Cedergren i ett dokument som FoodMonitor tagit del av.
I ett fall nyligen använde AB CA Cedergren i Fliseryd transportören MR Fågeltransport AB i Vara för transport av hönor till Håkantorp Slakteri AB. MR Fågeltransport AB drivs av samma personer som driver Håkantorp Slakteri AB. FoodMonitor skrev tidigare om de skador som en officiell veterinär, OV, upptäckte vid en levandedjursbesiktning av de hönsen på slakteriet.
LÄS OCKSÅ: Höns med ”hög förekomst av frakturer på benen” upptäckta på skandalslakteriet Håkantorp slakteri
I andra fall tidigare i år var det enligt uppgift Håkantorp Slakteri AB:s själva som transporterade höns från AB CA Cedergren till sitt slakteri. Det framgår av två anmälningar som OV gjort till länsstyrelsen.
FoodMonitor har uppgifter från flera äggbönder att Håkantorp Slakteri AB inte bara transporterar höns utan även plockar höns i stallar och städar.
I dagsläget finns det ingen bekräftad uppgift om vilket företag som ”städade” och plågade höns vid det tillfälle då Djurrättsalliansen filmade.
AB CA Cedergren meddelar även att man polisanmält Djurrättsalliansen bland annat för intrång. AB CA Cedergren medger att organisationen stått utanför bolagets område och filmat. Någon förklaring till hur man kommit fram till att det kunde vara intrång fick vi inte. Istället slänger man på luren.
HÅKAN FRISELL
De tre ärendena:
Cedergren30
Cedergren32
Cedergren31
Bilden: tre ärenden gällande djurskydd som OV skickat till länsstyrelsen och som gäller AB CA Cedergren och Håkantorp Slakteri AB.

t20