Mamma med spädbarn: butikskontrollanter från Plan b Bevakning AB följde efter och kränkte
I dagarna var en mamma och hennes spädbarn och handlade på matbutiken Hemköp på Guldheden i Göteborg. Mamman berättar att hon efter ett tag upptäckte att två personer följde efter henne och att de struntade i att hålla avstånd för att motverka covid-19. Detta pågick enligt mamman i cirka en timme. När mamman undrade vad de höll på med så säger hon att hon fick utstå en kränkande behandling. De två personerna visade sig senare vara butikskontrollanter från bevakningsbolaget Plan b Bevakning AB i Hisings Backa.
– Jag har sovit så dåligt sedan förra torsdagen. Jag har mått så dåligt. Jag känner mig så förnedrad. Det här är ett Hemköp jag går till varje dag, säger mamman.
Mamman tycker att det är konstigt att det var just henne som butikskontrollanterna följde efter. Det fanns enligt mamman andra personer med barnvagnar i butiken. Mamman säger att när hon undrade vad som pågick fick hon utstå tillmälen och annan kränkande behandling.
FoodMonitor har tagit del av en inspelning som enligt uppgift gjordes den dagen. Butikskontrollanterna på inspelningen medger att mamman inte begått något fel och är inte misstänkt för något.
Ytterligare en hätsk situation uppstår efter det att mamman kontaktat butikspersonalen och bett att få tala med butikschefen. Men istället för butikschefen kommer istället de två butikskontrollanterna fram igen. De tre ställer sig vid dörren till butikens lager. Butikschefen står enligt uppgift i närheten men ger sig inte till känna.
– Hemköps chef ber problemet komma ut och lösa problemet. Så börjar de åter igen att hetsa och blir väldigt högljudda och reflekterar hela situationen på mig liksom att jag är aggressiv. Och de har inte alls profilerat mig på grund av min hudfärg säger de från ingenstans, säger mamman i en kommentar.
Mamman och de två butikskontrollanterna har en cirka 10 minuter lång konversation vid dörren till lagret. Den manlige butikskontrollanten försöker till en början inte att lugna ner situationen. Istället blir han tidvis mycket hätsk när mamman kritiserar butikskontrollanternas agerande.
– Varför har du så jävla mycket attityd?, säger den manlige butikskontrollanten bland annat till mamman.
Mamman tycker att framför allt den andra butikskontrollanten, en kvinna, har agerat fel och höjer i samband med det tonläget något. Det får denne att gå i taket.
– Jag blir fan vansinnig nu, skriker den kvinnliga butikskontrollanten åt mamman.
Enligt mamman har det även skrikits könsord åt henne vid ett tidigare tillfälle. Man ska också ha sagt att hon är dum i huvudet.
Under diskussionen med butikskontrollanterna undrar mamman om hon blivit profilerad. Det får butikskontrollanterna att prata om att mamman drar ett ”kort”. Mamman tolkar det som att det handlar om raskortet.
Den manlige butikskontrollanten menar att mamman inte utsatts för någon profilering. Samtidigt tycker han att barnvagnar kan vara misstänkta.
– Vi jobbar efter vissa kriterier och barnvagn är ett utmärkt stöldverktyg, säger han.
Den manlige butikskontrollanten menar också att av 20 barnvagnar är det en som stjäl.
Inte nog med detta. När mamman ska till att betala och lämna butiken ville, enligt henne, personalen i butiken först inte hjälpa till.
”Jag måste bli arg och uppgiven och ifrågasätta detta innan de till slut låter mig betala och gå ut därifrån”, skriver mamman i ett mejl till FoodMonitor.
Mamman berättar att hon tyckte situationen med de två butikskontrollanterna var hotfull och att hon blivit mycket illa berörd av det inträffade.
Enligt uppgift legitimerade sig aldrig de två butikskontrollanterna för henne.
Plan b Bevakning AB meddelar att man i dagsläget inte vill kommentera det inträffade.
”Vi håller på med en utredning gällande denna händelse. Så länge det är en pågående utredning gör vi inga uttalanden enligt vår policy”, skriver Johan Lysell, vd i Plan b Bevakning AB, i ett mejl till FoodMonitor.
Den aktuella butikschefen, som äger butiken och har ett franchiseavtal med Hemköp, säger att han anlitat Plan b Bevakning AB i många år. Även butikschefen säger att det kan vara misstänkt med kunder som har med sig barnvagnar och handlar länge. Samtidigt säger han att det inte finns någon gräns för hur länge en konsument får handla.
– Hon greps ju inte för något. Hon var aldrig ens påtänkt. Jo, möjligtvis när hon kom in. Hon kom in med barnvagn med en filt över. Erfarenhetsmässigt så är det väl så att de håller ett öga på dem när de kommer in. Det är inte konstigt om de ger henne en blick för det, säger han.
Butikschefen påstår också att det under det aktuella tillfället greps inte mindre än tre snattare i butiken. Den uppgiften har FoodMonitor inte kunnat bekräfta.
Hemköp centralt är nu inkopplade på ärendet.
”Alla kunder ska bemötas med respekt av våra medarbetare och av personer som jobbar för Hemköps butiker. Vi för nu en dialog med säkerhetsbolaget vars medarbetare mötte kunden i Hemköp Guldheden och vi följer upp att de säkerställer att de bemöter Hemköps kunder på ett korrekt sätt och med respekt. Vi tar också del av den utredning de gör efter den här händelsen”, skriver Elin Jarl, pr- och pressansvarig på Hemköp.
Den drabbade mamman berättar att hon polisanmält händelsen och att hon överväger att även göra en anmälan till Diskrimineringsombudsmannen, DO.
HÅKAN FRISELL
Det är inte första gången Plan b Bevakning AB är i blåsväder. I juni förra året hotade Plan b Bevakning AB med att föra med sig FoodMonitors reporter i samband med en bisarr händelse. Bolaget bad då om ursäkt för det.
LÄS OCKSÅ: Plan B Bevakning AB hotade med att föra med sig FoodMonitors reporter
Har du blivit utsatt för Plan B Bevakning AB på ett liknande sätt som den aktuella konsumenten eller vår reporter? Eller har andra uppgifter om oegentligheter på bolaget? Skriv då gärna en rad till redaktionen @ foodmonitor.se.
Fakta:
Plan B Bevakning AB.
Omsättning: 17.2 miljoner kronor (2019-04).
Resultat: 286 000 kronor.
Antal anställda: 22.