Salone del Gusto invigd
Igår invigdes Salone del Gusto 2010 i Turin. Närmare 200 000 besökare förväntas komma för att fråga, smaka och njuta av alla de produkter som bjuds ut i tre stora mässhallar. Svenskt mathantverk finns på flera ställen. Den svenska bruna bönan, som är ett projekt inom Slow Food Presidia, presenteras som gröda, mat och som chips. Och på lördag lagar en svensk kock en specialkomponerad middag i Turin, meddelar Slow Food i Sverige.
 
Sverige finns representerat med flera produkter för att visa den rika matkultur och råvaror av hög klass som finns i landet, meddelar Slow Fodd i Sverige vidare.
På måndag den 25/10 kl 16 blir det t.ex. provsmakning av sex europeiska ostar. En av dem är den källarlagrade getosten från Jämtland som även den är ett Presidiaprojekt. De övriga ostarna är Béarn från Frankrike, Carranzana Cara Negra fårost från Spanien, Vacherin Fribougeois från Schweiz, St. Tola från Irland och en holländsk Gouda.
 
Under hela mässtiden kommer bruna bönor från Öland att visas upp som ett Presidiaprojekt. De fyra bönsorterna som används vid odling är Stella, Bonita, Katja och Karin. Öland är det enda ställe i Sverige där bruna bönor odlas numera, tidigare fanns odlingar framförallt även i Skåne.
 
Inne i Turin på olika restauranger erbjuds middagar skapade och tillagade av kockar från hela världen. Från Paris och restaurang La Gazzetta kommer Petter Nilsson tillsammans med kollegan Giovanni Passerini på lördag servera middag baserad på årstidens färska råvaror. Middagen går under namnet From Sweden and Italy to Paris och serveras på Ristorante Ruràl.
 
Källa: Slow Food i Sverige