reducersweetwellnessKonsumentlarm om
bantningspillret Reducer
Diarré, darrningar, svår akne och utebliven mens. Det är några av de biverkningar som enligt Miljöförvaltningen i Stockholms stad nyligen drabbat flera personer som använt det storsäljande bantningspillret Reducer (bilden, foto: Sweet Wellness AB).
 
”Många av mina vänner har provat kapslarna och fått samma symptom. Jag blev såpass dålig att jag fick uppsöka läkare”, skriver en av de drabbade i en anmälan till Konsumentverket som efter att ha bollats mellan flera myndigheter till slut hamnade hos Stockholms stad.
 
”Det låter helt otroligt. Svår akne, menstruationsstörningar och aggressioner är helt uteslutet att vår produkt skulle orsaka. Vi säljer 3 000 burkar per månad och det här är första fallet. Och vi har ändå sålt Reducer i ett år nu”, säger Claes Julin, vd i Sweet Wellness AB.
 
Bantningspillret Reducer säljs via webbsidan www.gracewellness.se som ägs av Sweet Wellness AB.
 
Reducer innehåller bland annat extrakt av olika typer av naturliga örter och tillverkas av Topformula AB i Norrköping.
 
Sweet Wellness registrerades hos Bolagsverket 2009. Enligt bolagets första bokslut 2010 gick man med nästan en miljon i förlust. Detta samtidigt som omsättningen landade på 694 000 kronor. Men sedan dess har bolaget gått spikrakt uppåt. I år räknar vd Claes Julin med en omsättning på drygt 7 Mkr och en liten vinst.
 
Den nu aktuella anmälan om biverkningar orsakade av Reducer gick först till Konsumentverket. Därefter har ärendets bollats mellan flera andra myndigheter för att till slut landa hos Stockholms Stads Miljöförvaltning som är tillsynsmyndighet.
 
Men Miljöförvaltningen säger sig inte ha resurser att analysera Reducer. Den ansvarige handläggaren är på semester. Ärendet är därför enligt uppgift för tillfället avslutat.
 
”Vi har inte kanalerna att analysera. Vi kan bara konstatera att om man ska lägga klander någonstans så är det att två stora statliga institutioner avsäger sig sådana här fall och bara bollar över dem till oss”, säger en handläggare vid Miljöförvaltningen i Stockholms stad.
 
Enligt Claes Julin har det hänt att kunder tidigare vänt sig till bolaget med klagomål om mindre biverkningar.
 
”Det har varit ett fåtal tillfällen att de får ont i magen eller fått halsbränna.”
 
Har ni rapporterat biverkningarna till någon myndighet?
 
”Nej, det har vi inte gjort.”
 
Kommer ni att återkalla Reducer?
 
”Nej, det tycker jag inte. Jag äter själv Reducer under tre månader. Det är absolut inga problem. Och vi har 3 000 kunder i månaden som äter produkten.”
 
Enligt Claes Julin kan vissa av problemen bero på det extrakt av chilipeppar som finns i Reducer. Från och med i höst kommer det extraktet att tas bort.
 
”Vi kommer att uppdatera produkten under hösten och då kommer chilipepparen att försvinna.”
 
”Vad vi kommer att göra nu är att upplysa om chilipepparens eventuella påverkan på mage och hals” Det kommer vi att lägga upp på vår webbsida om produkten.”
 
Claes Julin tycker även att en viss del av ansvaret ligger hos kunderna.
 
”Konsumenten har ett ansvar att informera sig om de ingående ingredienserna i produkten. Till exempel om man har en allergi eller är överkänslig”, säger han.
 
HÅKAN FRISELL
 
FoodMonitorFakta:
Sweet Wellness AB (registrerat 2009).
Omsättning: 694 000 kronor (2010-08). Prognos 2011-08: 7 Mkr.
Resultat före skatt: minus 947 000 kronor. Prognos 2011-08: liten vinst.
Antal anställda: 3.