Sajten prosuppz.com säljer kosttillskott som innehåller totalförbjudet DMAA
Sajten prosuppz.com, som enligt uppgift drivs av ett företag med säte i Stockholm, säljer kosttillskott som bland annat innehåller den i kosttillskott totalförbjudna kemikalien DMAA. Kosttillskott som innehåller DMAA misstänks tidigare ha orsakat dödsfall i USA. I ett uppmärksammat fall i Kalmar fick en ung konsument hjärtstillestånd i 15 minuter men överlevde. FoodMonitor fick tipset om prosuppz.com från en uppgiftslämnare som är orolig över att fler konsumenter kan komma att skadas.
– Jag blir rent sagt förbannad. Jag har ringt polisen. Jag har även ringt tullen, säger uppgiftslämnaren som vill vara anonym.
På prosuppz.com marknadsförs och erbjuds bland annat dessa kosttillskott till försäljning:
Ripper – Skull Labs, en portion innehåller bland annat 100 milligram DMAA (DMAA benämns även som 1,3-dimetylamylamin, 4-metylhexan-2-amin och metylhexanamin) och 200 milligram synefrin.
DMAA är alltså förbjudet att ha i kosttillskott i Sverige. Enligt Livsmedelsverket kan även synefrin utgöra en hälsorisk för konsumenter redan vid en halt på 40 milligram per dag. Den skadliga halten bedöms vara lägre om synefrin tas i kombination med koffein.
T5 ZionLabs, en portion innehåller bland annat 30 milligram efedrin, 150 milligram aspirin och 250 milligram koffein.
Det är enligt Livsmedelsverket förbjudet att använda den centralstimulerande substansen efedrin i kosttillskott inom EU.
”Efedrin i livsmedel och därmed också kosttillskott är förbjudet inom EU och många andra länder. Det beror på att ämnet kan vara farligt för hälsan”, skriver myndigheten på sin webbplats.
Angel Dust, en portion innehåller bland annat 100 milligram DMAA.
T6 ZionLabs, en portion innehåller bland annat 50 milligram DMAA.
Kevin Levrone Scatterbrain, en portion innehåller bland annat 50 milligram DMAA.
Oxy PWO RX Labs, en portion innehåller bland annat DMAA.
(Hur mycket anges inte på sajten. Att undanhålla den informationen kan utgöra en överträdelse av livsmedelslagen /red).
För vissa produkter står det inte vad de innehåller.
DMAA finns upptaget i ”förteckning över varor som ska anses som hälsofarliga varor enligt lagen om förbud mot vissa hälsofarliga varor” i förordning (1999:58) om förbud mot vissa hälsofarliga varor. Det innebär att det är totalförbjudet att i Sverige sälja kostillskott som innehåller DMAA.
Produkten T5 ZionLabs som sajten säljer och som innehåller 30 milligram efedrin, 150 milligram aspirin och 250 milligram koffein har fångat även Läkemedelsverkets intresse.
– Det är en väldigt intressant produkt för oss att titta närmare på. Man måste alltid göra en bedömning för varje enskild produkt och det är ingenting vi gjort för den här produkten men både efedrin och aspirin, alltså acetylsalicylsyra, är sådant som finns i läkemedel. Den här är definitiv en sådan som skulle kunna vara ett läkemedel men det är något vi måste titta på, säger Tomas Nilsson, utredare på Läkemedelsverket.
– Om vi tycker att det här är ett läkemedel då kommer vi att gå vidare med ett tillsynsärende mot det här företaget.
På Livsmedelsverket ser man allvarligt på försäljning av kosttillskott som innehåller DMAA.
– Det är en hälsofarlig vara. Den är inte tillåten i kosttillskott, säger Ulrika Andersson, statsinspektör på Livsmedelsverket.
Enligt Livsmedelsverket finns det ...
Läs vidare på FoodMonitor Plus
HÅKAN FRISELL

t20