Matöknar allt större problem i USA – Walmart har lösningen
Det finns stora områden i USA där konsumenterna har svårt att hitta hälsosam och prisvärd mat i butikerna. Sådana områden kallas matöknar. Nu har butikskedjan Walmart gjort gemensam sak med Michelle Obama för att råda bot på problemet.
 
Denna vecka meddelade Walmart att de tänker öppna ytterligare 300 nya butiker under de närmaste fem åren i matöknar runt om i USA.
 
”Genom att öppna de här butikerna där konsumenterna behöver dem mest så hjälper Walmart till att skapa hälsosammare familjer och starkare samhällen”, säger Leslie Dach, vice-vd för företagsaffärer inom Walmart.
 
”Vi tycker att varje person ska ha tillgång till ett rikligt urval av färsk frukt och grönsaker till ett överkomligt pris.”
 
Matöknar är ett stort problem i USA. Det amerikanska jordbruksdepartementet definierar dessa områden som låginkomstsamhällen där minst 500 personer eller minst en tredjedel av populationen bor längre bort än 1.6 kilometer från en stormarknad.
 
Läs här om var matöknarna i USA finns (extern länk, USDA)!
 
Walmart har de senaste fyra åren öppnat 218 butiker i sådana områden. Dessa butiker gör det idag möjligt för 1.3 miljoner amerikaner köpa färskvaror och obearbetade livsmedel. Många av dessa konsumenter har inget annat alternativ till Walmart att köpa den typen av mat.
 
 
 
Det ökade antalet butiker är en del av Walmart´s framtidsplan. Fram till 2015 planerar bolaget att fördubbla sin försäljning av färskvaror från lokala amerikanska bönder. Därför kommer Walmart enligt uppgift investera en miljard dollar i sin leverantörskedja under de kommande fem åren.
 
HÅKAN FRISELL
 
Fler videor om matöknar: 
     

t20