Anticimex29
Skadedjurstekniker på Anticimex anmäler CDON till KEMI
En skadedjurstekniker på skadedjursbekämparen Anticimex Aktiebolag i Stockholm har i dagarna i en anmälan gjort Kemikalieinspektionen, KEMI, uppmärksam på att näthandelsbolaget CDON AB i Malmö på ett problematiskt sätt säljer råttgift till allmänheten. Det handlar om produkterna Caussade och Protect Expert och kemikalierna alfakloralos, difenakum och kumetetratyl.
– Jag gjorde ett test och beställde hem ett generation-2 gift som är difenakum-baserat och det gick alldeles utmärkt. Det var bara att knappa in alla detaljerna och betala och inom en vecka så var 10 kuddar gift hemma hos mig, säger Joakim Backéus, skadedjurstekniker på Anticimex och den som gjorde anmälan.
– Jag tycker det är för jävligt rätt och slätt. För jag jobbar och kämpar ständigt med att få kunder att förstå att det inte är bra om gemene man har tillgång till gift. För de flesta personer gör så att de bara lägger ut giftet och så låter man det ligga. Problemet som är med det är att nyttodjuren kan komma åt det.
Enligt Joakim Backéus är det problematiskt att CDON på detta sätt gör den här typen av råttgifter tillgängliga för allmänheten.
– Det är olagligt. Vem som helst kan gå in och beställa de här grejerna och gemene man ska inte ha tillgång till generation 1, 2 eller 3 gifter, säger han.
Joakim Backéus säger att han beställde produkten som privatperson.
CDON kunde inte se var du jobbar någonstans eller att du har tillstånd?
– Nej.
Om gifter hanteras fel kan det få långtgående konsekvenser för skadedjursbekämpningen menar Joakim Backéus.
– Råttor och möss kan bygga upp en resistens emot gifterna och då får vi resistenta befolkningar av råttor och möss som vi inte får bort och då blir bara problemen värre och värre, säger han.
KEMI meddelar att man inlett ett ärende om anmälan.
UPPDATERAD
Kommentar från KEMI:
"Tipset (skadedjursteknikerns anmälan /red) berör produkter som inte listas i bekämpningsmedelsregistret över godkända produkter, så vi kommer utreda tipset vidare och kontaktar företagen", skriver en handläggare på KEMI i ett mejl till FoodMonitor.
FoodMonitor söker CDON.
HÅKAN FRISELL
LÄS OCKSÅ: Anticimex: lantbrukare lade ut gift ”helt öppet”
LÄS OCKSÅ: Livsmedelsverket överväger sanktionsavgift mot CDON
LÄS OCKSÅ: CDON AB förbjuds att släppa ut livsmedel på marknaden
Foto: Joakim Backéus.

t20