Koreanska ”strålningsfria” livsmedel säljer som smör i Japan
Den Japanska kärnkraftskatastrofen har gett den Sydkoreanska livsmedelsindustrin ett ordentligt uppsving. Försäljningen av vattenmeloner, tonfisk, nudlar, och andra livsmedel har ökat med 38 procent till 606 miljoner dollar andra kvartalet i år, jämfört med samma period förra året.
"Den sorgliga sanningen är att Japans katastrof är en välsignelse för koreanska företag, från livsmedelstillverkare till biltillverkarna", säger Sean Hwang, chef för forskning vid Mirae Asset Securities Co i Seoul, till Bloomberg.
Men Sydkorea har svårt att hinna med att tillgodose den japanska efterfrågan på mat.
"Efterfrågan på Koreansk mat i Japan växer för snabbt för att jordbrukarna ska hinna med", säger Shin Eun Jin, ordförande i Seoul-baserade handelsmäklaren Nari Trading Co, till Bloomberg.
"Vissa japanska producenter kommer till Korea för att teckna avtal direkt med koreanska bönder.”
Japans totala import av livsmedel ökade med 17.5 procent i maj och med 9.4 procent i juni, enligt Japans finansdepartement.
Den Sydkoreanska regeringen räknar med en 29 procentig ökning i livsmedelsexporten till 7.6 miljarder dollar i år, och en liknande tillväxt under 2012.