Länsstyrelsen: kycklingar som ger ljud ifrån sig efter avblodning på Kronfågel kan utredas som djurplågeri
Som FoodMonitor berättat om tidigare så har tidningen Aftonbladet tidigare denna vecka avslöjat oegentligheter vid avlivningen av slaktkycklingar på slakteriet Kronfågel i Valla. I rapporteringen berättar före detta anställda om kycklingar som gett ljud ifrån sig efter avblodningen då djuren egentligen ska vara döda. Länsstyrelsen ser allvarligt på detta.
– Om någon har sett det så klassas det som djurplågeri och då är det en sak som polisen ska utreda, säger Ulrike Segerström, samordnare/djurskyddshandläggare på Länsstyrelsen i Södermanlands län.
Före detta anställda, som uttalar sig till Aftonbladet under skydd av anonymitet, säger att kycklingar gett ljud ifrån sig efter ”sticken” där djuren avblodas?
– Det är inget som vi har fått kännedom om över huvud taget och det Livsmedelsverket sett och rapporterar till oss det är det vi går på i första hand. Är det så att någon anställd har sett något annat då behöver vi ha den informationen och vi behöver också ha någon som står för den informationen. För det är svårt att så här i efterhand konstatera något. Det är klart att det är många kycklingar som passerar anläggningen så Livsmedelsverket ser inte alla, säger Ulrike Segerström.
– Företaget ser ju mer.
Länsstyrelsen Södermanland har förelagt Kronfågel att tala om hur många ostuckna slaktkycklingar bolaget själva har upptäckt. Men det har bolaget inte gjort, enligt myndigheten. Detta trots ett föreläggande. Myndigheten har med den påstådda underlåtelsen i sin senaste ansökan om utdömande av vite mot slakteriet.
– Vi har en punkt i föreläggandet där de ska komma in med en rapport om antal ostuckna för den gånga månaden och det ska göras senast fem dagar in på den nya månaden. Så den delen väntar vi på också. Det har inte kommit in någon rapport för april månad. Det finns med i den nya ansökan om utdömande av vite att det inte har kommit in, säger Ulrike Segerström.
FoodMonitor har sökt Kronfågel.
(Men i vanlig ordning svarar inte bolaget på mejl /red)
HÅKAN FRISELL

t20