marta_whistle_545_largeFAO:
Marta skriver under mot hungern
Marta Vieira da Silva, brasilianskt fotbollsproffs och världens högst rankade kvinnliga fotbollsspelare, har skrivit under namninsamlingen och blåst i den gula visselpipan för att protestera mot att omkring en miljard människor lider av hunger i världen. 1,6 miljoner människor har redan skrivit under uppropet 1billionhungry som uppmanar världens ledare att göra kampen mot hungern till sin högsta prioritet.
 
Det var under en cermoni i Stockholm i förra veckan där Marta utnämndes till UNDP:s goodwill-ambassadör som hon också skrev under namninsamlingen för att visa sitt stöd för världens hungrande. Som förespråkare för UNDP kommer Marta arbeta med milleniemålen, med särskilt fokus på kvinnors situation.
Jag har inte alltid haft det lätt, sade Marta. ”Min familj var fattig och jag vet hur hårt många måste kämpa i den här världen. Extra hårt om man dessutom är kvinna.”

Marta växte upp som ett av fyra syskon med en ensamstående mamma i en fattig stadsdel i Dios Riachos, en stad i den brasilianska delstaten Alagoas. I sitt hemland är Marta idag inte bara känd för sin karriär som världsberömd fotbollsspelare utan också för sitt starka engagemang i sin hemstad, dit hon skänkt pengar och idrottsmaterial.

"Jag glömmer inte mitt ursprung. Jag har fått en chans i livet och kan inte sluta tänka på alla de människor som aldrig fått denna möjlighet. Vi måste alla hjälpas åt för att besegra fattigdomen”, sade Marta.
 
Källa: FAO