Polisen på offensiven mot otillåten opastöriserad mjölk i Kalifornien
Amerikansk polis har under ett års tid samlat in information om brott. Med dragna vapen har de slagit till mot en företagare i Los Angeles. Brottet? Han sålde otillåten opastöriserad mjölk. Borgen har efter det senaste tillslaget denna vecka satts till 123 000 dollar.
 
Det är andra gången bolaget Rawsome foods i Kalifornien får påhälsning av polisen. Ägaren James Stewart misstänks för att utan tillstånd ha producerat och sålt opastöriserade mjölkprodukter.
 
Opastöriserad mjölk kan innebära livsfara. Mjölken kan överföra bland annat E. coli O157:H7, salmonella, campylobacter and listeria. Dessa mikroorganismer kan orsaka diarré, att njurarna slutar att fungera, och dödsfall. Speciellt gravida kvinnor och barn är i farozonen.
 
”Opastöriserad mjölk kan innehålla flera olika typer av bakterier som kan ge allvarliga följdverkningar hos både barn och vuxna. Det finns skäl för att vi har pastöriseringstvång i Sverige. Detta infördes 1937. Då var tuberkelbakterien det största hotet. Idag utgör bakterier som Campylobacter, EHEC, Salmonella och Yersinia enterocolitica ett större hot”, skriver Livsmedelsverket i ett utlåtande.
 
Totalt har polisen samlat på sig 13 åtalspunkter mot James Stewart det senaste året. Dessa inkluderar försäljning av opastöriserad getmjölk, ost, yoghurt och kefir.
 
Det är tillåtet att tillverka och sälja opastöriserade mjölkprodukter i Kalifornien. Men det förutsätter att man har licens och tillstånd. Något som James Stewart enligt uppgift inte haft.
 
 
/FoodMonitor
                 

t20