Livsmedelsjätten Cargill
i salmonellaskandal 
I USA har en person avlidit och 76 blivit sjuka efter att ha konsumerat kalkonfärs. Tillverkaren Cargill har nu återkallat 16 300 ton. Det är det mest omfattande klass-1 återkallandet av livsmedelsprodukter i USA´s historia. 
 
”Med tanke på vår oro för vad som hänt, och vår önskan att göra det rätta för våra kunder, så tar vi frivilligt bort våra malda kalkonprodukter från marknaden”, säger Steve Willardsen, vd i Cargill´s affärsområde för kalkonprodukter, i en kommentar. 
 
Enligt CDC, den amerikanska smittskyddsmyndigheten, blir 50 miljoner amerikaner sjuka på grund av matförgiftning varje år. Cirka 3 000 av dessa avlider. Salmonellasmitta är för närvarande den största boven. 
 
Salmonella kan ge symptom som diarré, magkramp, och feber. Symptomen visar sig inom 8-72 timmar efter det att man ätit ett smittat livsmedel. För personer med svagt immunsystem kan smittan vara livshotande. 
 
I det nu aktuella fallet med Cargill´s kalkonfärs så har det rapporterats ett dödsfall i salmonella i Sacramento, och totalt 76 personer i 26 andra delstater har insjuknat. 
 
Enligt Cargill har den återkallade färsen producerats i bolagets anläggning i Springdale i Arkansas under perioden 20 februari till och med den 2 augusti. 

 
Topplistan – klass-1 återkallade livsmedel i USA (källa Food Safety News): 
1. Det nu aktuella återkallandet av Cargill´s kalkonfärs. 
2. 15 900 ton varmkorv. Smitta: Listeria monocytogenes, serotype 4b. Tillverkare: Sara Lee. År: 2000. 
3. 12 400 ton fryst kalkon och kyckling. Smitta: Listeria monocytogenes. Tillverkare: Pilgrims. År: 2002. 
4. 11 300 ton fryst nötkött. Smitta: E. coli O157:H7. Tillverkare: Hudson Foods. År: 1997. 
5. 9 800 ton fryst köttfärspastej. Smitta: E. coli O157:H7. Tillverkare: Topps Meats. År: 2007. 
6. 8 600 ton trimmat nötkött och fryst köttfärs. Smitta: E. coli O157:H7. Tillverkare: ConAgra. År: 2002. 

Källor: Food Safety News, Huffington Post. 
 
/FoodMonitor 

FoodMonitor-Fakta: 
Återkallande av ett Klass-1 livsmedel i USA innebär att livsmedlet utgör en överhängande hälsorisk. För ett klass-2 livsmedel är det frågan om att livsmedlet kan utgöra en potentiell hälsorisk. 
 
Läs mer om USA´s klassificering av återkallande av livsmedel här (extern länk, osu.edu)!