kDSC_0129
Konsumentverket varnar för oseriösa jurister – ”vem som helst får kalla sig jurist och starta en juridisk byrå”
Enligt Konsumentverket har många konsumenter se senaste åren blivit lurade av oseriösa jurister – inte minst när det gäller arbetsrätt. Bluffmakarna lockar ofta med gratis rådgivning men ger ingen riktig hjälp och skickar en dyr räkning. Det finns fall då drabbade konsumenter betalat från 25 000 kronor till över hundra tusen kronor. Nu går myndigheten ut med en varning.
”Har du just förlorat jobbet eller riskerar att bli arbetslös snart? Har du en tvist med arbetsgivaren och behöver juridisk hjälp för att lösa ditt problem? Då är det dags för en varning: det finns oseriösa jurister på nätet som lockar dig med gratis rådgivning och lovar resultat. Men istället för hjälp får du en dyr räkning", skriver Konsumentverket på sin sajt.
”Konsumentverket har uppmärksammat flera sajter på nätet där arbetsrättsjurister lockar med gratis rådgivning. Myndigheten har agerat mot flera av dem, men det dyker upp nya sajter inom juridik och arbetsrätt med snarlika affärsmetoder.”
Konsumentverket ger bland annat dessa råd till konsumenter som söker hjälp från en jurist:
Den första sökträffen som dyker upp när man söker efter en jurist på nätet är inte nödvändigtvis bäst.
”Tänk på att de översta sökträffarna kan vara betalda annonser, och att alla juristbyråer inte är seriösa”, skriver Konsumentverket.
Facket kan ge juridisk hjälp.
”Kolla alltid vilket rättsskydd du har via dina försäkringar eller ditt fackförbund innan du anlitar en jurist eller advokat. Om du är med i ett fackförbund kan du ha rätt till juridiskt stöd som en del i ditt medlemskap. Facket kan hjälpa dig med frågor som rör ditt arbete på något sätt.”
Fler råd finns på Konsumentverkets sajt.
Konsumentverket poängterar att vem som helt kan kalla sig jurist.
”Titeln jurist brukar betyda att personen har avlagt juristexamen. Men vem som helst får kalla sig jurist och starta en juridisk byrå. Det finns inte några särskilda krav på utbildning eller erfarenhet för att erbjuda juridisk rådgivning i Sverige”, skriver man.
FoodMonitor har i ett antal artiklar rapporterat om hur konsumenter känt sig lurade av skandalverksamheten arbetsrättsexperten som drivits av det numer konkursade skandalbolaget D.B.M & Partner AB i Stockholm (konkurs inledd 2022-03-03 /red). Konsumentverket har tagit emot många anmälningar gällande den verksamheten.
LÄS MER: det här är skandalverksamheten arbetsrättsexperten
/FoodMonitor
Foto: FoodMonitor.

t20