sydafrikavinimg_4520
Undermåliga arbetsförhållanden
på Sydafrikanska vingårdar
Sydafrikanska viner har blivit en stor hit hos Svenska konsumenter. Efterfrågan stiger stadigt. Men nu larmar människorättsorganisationen Human Rights Watch om svåra missförhållanden på vingårdarna.
 
Se Human Rights Watch video om de usla förhållandena på vingårdarna här (extern länk, Human Rights Watch)!
 
Arbetarna på vingårdarna får leva i misär. En arbetare som Human Rights Watch intervjuat lever i ett grisstall utan elektricitet, vatten, eller tillräckligt skydd mot regn och vind. Där har han och hans familj bott de senaste tio åren.
 
”Det gör mig väldigt olycklig eftersom jag inte kan garantera mina barns säkerhet. Och jag kan inte ge dem det som de behöver”, säger arbetaren, enligt Human Rights Watch.
 
Inte nog med att arbetarna bor under eländiga förhållanden. Många blir vräkta när de blir sjuka efter exponering för giftiga växtskyddsmedel. Detta trots att deras rättigheter sedan 1997 skyddas genom den Sydafrikanska lagen "Extension of Security of Tenure Act".
 
Enligt Human Rights Watch har så många som 930 000 jordbruksarbetare blivit vräkta mellan åren 1994 och 2004.
 
Vinproducenterna hindrar också arbetarna från att organisera sig fackligt.
 
De Sydafrikanska vingårdarna bidrar med miljardbelopp till den Sydafrikanska ekonomin. Men lönerna till arbetarna är bland de lägsta i landet.
 
Trots missförhållandena så uppmanar inte Human Rights Watch till en bojkott av Sydafrikanska viner. Det skulle bara göra saken värre menar man.
 
”Lösningen är inte att bojkotta Sydafrikanska produkter eftersom det skulle innebära en katastrof för arbetarna”, säger Daniel Bekele, ansvarig för Afrika-frågor hos Human Rights Watch.
 
”Men vi ber återförsäljare att sätta tryck på sina leverantörer för att se till att arbetsvillkoren på vingårdarna är drägliga.”
 
HÅKAN FRISELL
  
Läs Human Rights Watch rapport här (extern länk, Human Rights Watch)!