Polisen JO-anmäls – och JK-anmäls
LEDARSTICK En del poliser i Sverige har ett problematiskt sätt att se på media. Som FoodMonitor berättat om förra månaden så blev två journalister bortförda av polis som enligt uppgift bland annat ville att källor skulle avslöjas. Idag meddelar Journalistförbundet och Reportrar utan gränser Sverige att man JK-anmäler polisen för det tilltaget. SVT har JO-anmält polisen för en annan händelse.
– Polisens agerande är helt oacceptabelt och inte förenligt med grundlagen, det behöver utredas ordentligt. För oss är det uppenbart att polisen gjort en rad allvarliga fel och därför går vi vidare och anmäler polisen till JK. Vårt mål är att det här aldrig ska hända igen, säger Ulrika hyllert som är ordförande för Journalistförbundet, enligt ett pressmeddelande.
– Den typen av agerande mot journalister är en sådan uppenbar kränkning av källskyddet och journalisters möjligheter att arbeta, och hör inte hemma i en demokrati. Det är snarare sådant som vi ser i länder där pressfriheten är långt sämre än i Sverige, säger Erik Halkjær, ordförande för Reportrar utan gränser Sverige, enligt pressmeddelandet.
Om påståendena mot polisen stämmer är det mycket skrämmande och kan betyda att de inblandade poliserna gjort sig skyldiga till brott mot grundlagen.
LÄS MER: Svensk polis förde bort två journalister – Journalistförbundet och Reportrar utan gränser fördömer agerandet
I april inträffade det en annan mycket problematisk händelse när inte mindre än sju poliser enligt uppgift greppade tag i och förde med sig en reporter från SVT som stod och tog klippbilder vid polishuset i Rinkeby. Andra SVT-reportrar satt i en bil i närheten. SVT uppger att man JO-anmält den händelsen.
När reportrarna visade presslegitimation ska poliserna, enligt anmälan, ha sagt ”vilket jävla skämt, är det här vad våra skattepengar går till?”.
Stämmer påståendena om polisernas agerande i det fallet är det under all kritik. Man kan i så fall undra om de skattepengar som spenderats på dessa poliser varit väl använda?
Det tycks numer inte vara ovanligt att svensk polis begår övergrepp mot media som har som uppgift att granska bland annat polisen. De poliser som ägnar sig åt det visar ett förakt mot alla svenska medborgare.
För några år sedan JO-anmälde jag polisen för att ha stoppat mig från att filma en politisk sammankomst. JO riktade sedan stark kritik mot de polisernas agerande.
LÄS MER: FoodMonitor välkomnar JO:s beslut
Problemet är att Polismyndigheten sedan inte tycks ha straffat de inblandade poliserna. Det åstadkommer inte en rättning i ledet.
Vi måste värna mer om vårt öppna samhälle.
En del poliser måste därför lära sig att stå ut med att det filmas.
Tack och lov är de flesta poliser kunniga om våra lagar och vet att agera adekvat när journalister gör sitt jobb.
För övrigt borde alla svenska poliser alltid bära kroppskameror som dokumenterar deras ingripanden.
HÅKAN FRISELL