Kött hanterades oförpackat på toalett – Malmö stad förbjuder person att släppa ut livsmedel på marknaden
Livsmedelskontrollen på Malmö stad har upptäckt att en person hanterar livsmedel på ett mycket osäkert sätt i en lägenhet i centrala Malmö. Det handlar bland annat om kött från anka som hanterats oförpackat på en toalett.
”… förbjuds att hantera och bereda livsmedel avsedda att släppas ut på marknaden från er lägenhet på … i Malmö. Förbudet gäller all form av livsmedelshantering. Ni föreläggs också att destruera de ankor som hanterades oförpackade på er toalett och i ert kök i samband med kontrollen”, skriver Malmö stad i ett förbud denna månad.
Det var i samband med ett klagomål som Malmö stad kom personen på spåret. Myndigheten gjorde en kontroll av personens lägenhet och fann avvikelser.
”Vid kontrollen påträffades en större mängd livsmedel (framför allt ankor) samt rum där det rådde stor oordning och där det förvarades utrustning avsedd för restaurangkök såsom gasoldrivna kokplattor, frysboxar med livsmedel, förvaringskärl, plåtar och kokkärl. Lägenhetens toalett var inredd med en rostfri arbetsbänk och vid kontrollen pågick öppen hantering av cirka 20 ankor. I lägenhetens hall påträffades 5 kartonger med ankor, totalt 78 kilo”, skriver man.
Personens omfattande livsmedelverksamhet var enligt myndigheten inte registrerad.
”Eftersom ... inrett delar av lägenheten med utrustning för hantering och beredning av livsmedel, att det pågick beredning av en stor mängd ankor samt att det förvarades stora mängder livsmedel i frysboxarna, så gör miljöförvaltningen bedömningen att detta är en verksamhet som utgör ett livsmedelsföretag, och därmed ska registreras hos behörig kontrollmyndighet, i detta fall miljöförvaltningen i Malmö”, skriver Malmö stad.
/FoodMonitor