k73
Onödigt lidande slaktkycklingar påträffade på skandalslakteriet Kronfågel hade höga fotpoäng
I dagarna upptäckte en officiell veterinär, OV, på skandalslakteriet Kronfågel AB i Valla en flock med slaktkycklingar som hade höga fotpoäng. Det innebär enligt Livsmedelsverket att ett antal slaktkycklingar utsatts för ett onödigt lidande. OV har anmält det inträffade till Länsstyrelsen Södermanland.
”Vid slakt av fåglar från … (sekretessbelagt av Livsmedelsverket /red) den 14 juli 2022 observerades av officiell veterinär högt antal fotskador i flocken. Vid räkning av fotpoängen uppgick summan till 143 poäng. Länsstyrelsen informeras per rutin om iakttagelsen då Livsmedelsverket bedömer att kontroll av faktorer som kan påverka fåglarna under uppfödningstiden hemma på gården kan vara befogad”, skriver OV i anmälan.
Ett resultat på 143 poäng innebär att ett antal fåglar hade skador på fötterna som utsatte dem för onödigt lidande. När fotpoäng bedöms tas ett prov på 100 fåglar ut ur en flock.
Det här är fotpoäng:
”Fötterna bedöms som klass 0 – inga skador, 1 – milda skador eller 2 – grava skador. Antalet fötter per klass räknas samman. Dessa genererar olika poäng som summeras ihop där 0 poäng är lägst, det vill säga inga skador på någon utav fötterna och 200 poäng det vill säga grava skador på samtliga 100 kontrollerade fötter. Hög grad av fotskador medför ett lidande för kycklingarna då fötterna har ständig kontakt med underlaget och kycklingarna måste belasta sina fötter för att uppsöka foder och vatten.”
LÄS MER: Högt antal fotskador i flock som levererades till skandalslakteriet Kronfågel
/FoodMonitor
Bilden till höger: genrebild på fotskador. Inte tagen vid det aktuella tillfället. Foto: Livsmedelsverket.