pDSC_0055
Pågen: den svenska spannmålsskörden ser lovande ut
Brödbolaget Pågen meddelar att deras kvarn, Lilla Harrie Valskvarn, nu tagit emot de första spannmålsleveranserna från skånska odlare. De första skördarna tyder enligt bolaget på ett positivt utfall för den svenska spannmålsskörden i år.
”Ett skördemässigt normalår är vad svenska bönder, liksom Pågen, önskar sig i år. I och med den osäkerhet och höga prisbild som redan råder på den globala spannmålsmarknaden på grund av kriget i Ukraina, behöver spannmålsskörden tryggas. I år skulle därför ett svagt skördeutfall vara mer negativt än vanligt, men just nu ser det inte ut att bli en repris på förra årets låga skörd som berodde på initial torka och därefter kraftiga regn. Istället tycks årets lite mer typiska och växlande svenska sommarväder ha varit gynnsamt för spannmålsodlingen”, skriver Pågen i ett pressmeddelande.
– Skördeperioden har precis inletts och ännu är det för tidigt att kunna ge ett exakt svar på hur årets skörd slår för våra odlare. Men vad vi kan se nu efter de första dagarnas skörd, får vi en volymmässigt god avkastning. Spannmålet ser inte ut att slå rekord vad gäller protein, men verkar dock ligga på normala proteinnivåer, säger Helene Sollerhed som är inköpschef på Lilla Harrie Valskvarn, enligt pressmeddelandet.
/FoodMonitor
Foto: FoodMonitor.