Konsumentföreningen Stockholm vill att livsmedelsbutikerna sänker temperaturen i sina kyldiskar från +8 till +5 grader Celsius. Förändringen skulle ge en nästan fördubblad hållbarhet på exempelvis charkprodukter och kylda färdigrätter.
”Det förvånar mig att handeln i allmänhet fortfarande har max +8 grader för kylda livsmedel. Det förkortar hållbarheten väsentligt i jämförelse med en temperatur på +4 till +5 grader, som de flesta andra länder i Europa håller”, säger Louise Ungerth, chef för Konsument och Miljö på KfS.
Med ökad hållbarhet kan enligt Konsumentföreningen Stockholm mängden konserveringsmedel och salt minskas i många livsmedel.
”Vi uppmanar livsmedelskedjorna att prioritera investeringar i kyldiskar som möjliggör sänkta temperaturer. Vi konsumenter har allt att vinna på det, säger Louise Ungerth, och tillägger:
"Det är givetvis också viktigt att hushållen har låg temperatur i sina kylskåp.”