Ebba21
VALET 2022: Ebba Busch vill införa högkostnadsskydd på el och sänka kravet på inblandning av biobränsle i diesel
VALET 2022 Falukorven är en symbol för allt som är bra med Sverige. Det sa kristdemokraternas partiledare Ebba Busch idag i Karlstad. Hon vill bland annat se till att barnfamiljer och pensionärer inte går hungriga på grund av den misskötta energipolitiken.
– Varenda unge ska kunna växa upp i en familj där man har råd att äta sig mätt. En falukorv kostade förut 25 kronor. Nu är den uppe i 40 kronor i många butiker och det är resultatet av politiska beslut, säger hon.
Ebba Busch sa också att vi i Sverige är på väg att spela bort en av de viktigaste konkurrensfördelarna som vi har – billig utsläppsfri el. Det är enligt henne resultatet av att politiken bestämde sig för att stänga fyra reaktorer på sju år.
Ebba Busch nämnde att det inför vintern finns elbolag som säger att man kommer att behöva ta ut mycket mer för el jämfört mot vad man gjorde förra året. Det gör att en barnfamilj i en villa enligt henne riskerar att få betala 16 000 kronor mer för elen. Ebba Busch vill införa ett högkostnadsskydd.
– Det skulle göra stor skillnad i att se till att fler barnfamiljer inte hamnar hos kronofogden, se till att vi inte får fler pensionärer som inte har råd att äta sig helt mätta eller ens köpa presenter till sina barnbarn och att vi inte får fler av Sveriges jobbskapande företag i konkurs, säger hon
– Det här kan vi få ett stopp på men då måste politiken vara beredd på att gå in och städa upp och införa det här högkostnadsskyddet.
eDSC_0283
Ebba Busch vill också ta sig an reduktionsplikten. Den innebär att alla drivmedelsleverantörer måste minska växthusgasutsläppen från berörda drivmedel med en viss procentsats biobränsle. Prisökningen på biobränslen har emellertid gjort dieseln så dyr att den nu negativt påverkar bland annat primärproducenter.
– Priset har gått upp rejält och baksmällan får vanligt folk ta. Vårt förslag är att vi sänker kravet på inblandning av biobränsle, säger hon.
HÅKAN FRISELL
Foto: FoodMonitor.

t20