hamburgarebild3
Han mönsterskyddade
trekantiga hamburgare
Alla har vi stött på problemet. Det är svårt att steka flera hamburgare i stekpannan på samma gång. Men tack vare en uppfinningsrik banktjänsteman finns lösningen – trekantiga hamburgare. Det rapporterar matbloggen Allt om Mat.
 
”Alla känner igen sig i det här. Vad som förvånar mig är att ingen tänkt tanken förut”, säger uppfinnaren Tomas Lindell, som till vardags arbetar som banktjänsteman och hjälper bolag att utveckla sina affärsidéer.
 
hamburgare20110830240Det var i november förra året när Tomas Lindell (bilden, foto: Tomas Lindell) stekte hamburgare till sina två barn som han fick en snilleblixt. Hamburgarna fick inte plats. Svaret blev trekantiga hamburgare som enligt Tomas Lindell har tre klara fördelar.
 
”För det första så får du en jämn stekyta. Hamburgarna klättrar inte på stekpannans väggar när de har en trekantig form. Nummer två är att du får i fler hamburgare i stekpannan. Och nummer tre är att det blir en energismart stekning eftersom du använder hela stekpannans stekyta. Med runda hamburgare använder du bara hälften av stekytan. Resten värmer du upp huset med.”
 
Sagt och gjort. Efter en kort tids produktutveckling ansökte Tomas Lindell om mönsterskydd hos EU.
 
”Det tog någon vecka innan jag hade fått smetat ihop hamburgaren så att jag kunde leverera den på bild. Sedan var själva ansökningsprocessen till EU knölig. Det tog några dagar.”
 
Sedermera ansökte han även om mösterskydd för trekantiga hamburgerbröd och för olika vinklar på hamburgarna och hamburgerbröden.
 
”Jag har sökt för hamburgare med 60 gradig vinkel eftersom en stekpanna är 360 grader. Med en 60 graders hamburgare får man plats 6 stycken. Jag har även sökt för 90 graders och 120 graders hamburgare. Det motsvarar precis de 60, 90, och 120 grams hamburgare som finns i butikerna.”
 
Nyligen fick Tomas Lindell mönsterskydden beviljade av EU. Totalt har detta kostat honom 12 000 kronor i avgifter. Men det tycker han det är värt.
 
”Får man en idé i livet så vill man inte slarva bort den.”
 
Kommer du att kunna tjäna några pengar på det här?
 
”Ingen aning. Det beror på hur producenterna ställer sig. Jag kan tänka mig att de är lite konservativa. För här kommer jag in och petar i deras verksamhet och tycker att det finns en bättre form på deras hamburgare”, säger Tomas Lindell.
 
Foto: Tomas Lindell. 
 
/FoodMonitor