Mässnytt ELMIA:
Rekordintresse för att tävla
i ”Årets närproducerade produkt”
Allt fler företagare vill tävla om utmärkelsen ”Årets Närproducerade Produkt”. När anmälningstiden för 2011 års pris gick ut i fredags, var antalet anmälda mer än dubbelt så många som premiäråret 2009.
 
– Det är nog en avspegling av att intresset för närproducerad mat stiger i hela Sverige, säger Maria Lindsäth, projektledare för mässan Elmia Närproducerat som står bakom priset.
 
Utmärkelsen Årets Närproducerade Produkt instiftades 2009 och delas ut i samband med mässan Elmia Närproducerat 2011 (19–22 oktober). Tävlingen riktar sig till små och medelstora tillverkare av närproducerade livsmedel och delas ut till den som bäst lyckats kombinera smak och lukt med nyfikenhet, ärlighet, omtanke och kvalitet. När anmälningstiden gick ut i fredags kunde Elmia konstatera att antalet anmälningar mer än tredubblats. I år har över 40 företag anmält sig med över 80 olika produkter.
 
– Tävlingen är ännu i sin linda och vi är glada att tävlingen utvecklas i rätt riktning. Nu har juryn en svår, men rolig uppgift framför sig, kommenterar Maria Lindsäth.
 
Juryn består bland annat av kocken Carina Brydling, Restaurangakademins Magnus Svensson, elitkanotisten Anders Gustafsson och världsmästaren i vin, Göran Amnegård. De kommer nu att bedöma bidragen i fyra olika klasser: Årets närproducerade ost, bröd, sylt/marmelad och charkuteriprodukt.
 
Den 21 oktober hålls prisutdelningen, detta i samband med Elmia Närproducerat i Jönköping.
 
/ELMIA
 
/FoodMonitor