Kocklandslaget genrepade inför World Cup och visade upp Showmatsbordet på NK
Svenska Kocklandslaget är i slutfasen av de noggranna förberedelserna inför Culinary World Cup i Luxemburg i november. Som ett sista genrep inför tävlingen visade laget upp sitt showmatsbord på NK i Stockholm igår för allmänheten (foto: Znapshot/Per-Erik Berglund).
Showmatsbordet eller Kalla Bordet som det egentligen heter utgör tillsammans med Varmköket de två tävlingsgrenarna i Culinary World Cup, där 25 nationer tävlar i matlagning. Rätterna bedöms utifrån de fyra kriterierna presentation och smak, hantverk och fackkunskap, hygien & ekonomi samt team work.
Kalla Bordet bedöms efter vad domarna kallar ”Visuell Smak”. Alla rätter presenteras kalla, även om vissa är tänkta att vara varma, och alla dekorationer och skulpturer ska vara ätbara. För att de ska se perfekta ut under flera timmars domarbedömning täcks de med ett tunt lager gelé. Temat som laget valt i år, ”Winds of Change and Contrast”, är en lekfull twist på svensk 50-talsretro, där kontraster mellan form, färg, teknik och material låter rätterna tala för sig.
Foto: Svenska Kocklandslaget.
World Cup arrangeras vart fjärde år i Luxemburg i samband med internationella ”Salon International del la Gastronomie” eller Expogast, en mässa som samlar företrädare från restaurang och hotellindustrin världen över. Här möts mer än 1000 av världens bästa kockar för att visa upp sina kunskaper och tävla mot varandra i gastronomins ädla konst.
Svenska Kocklandslaget har sedan tidigare två OS-guld och två VM-guld och siktar nu på att återta VM-titeln efter en silvermedalj 2006.