kIMG_9755
Frimurarröta i Karlstad – landsbygdsminister Peter Kullgren är frimurarbroder
LEDARE Tidningen NWT:s ansvarige utgivare Mikael Rothsten är frimurarbroder – likaså är ett antal företagare och politiker i Karlstad – och till och med landsbygdsminister Peter Kullgren som tidigare varit lokalpolitiker i Karlstad. Det avslöjar nu Svt Värmland efter att ha tagit emot ett medlemsregister från en källa.
– När jag blev ansvarig utgivare 2014 valde jag att inte vara aktiv eller delta i några möten eller sammankomster, säger Mikael Rothsten till Svt.
Mikael Rothsten uttalar sig även idag i NWT och säger att det finns föreningsfrihet och att det är en del av hans familjs tradition att vara frimurare.
Svt ifrågasätter hur NWT kan ha en ansvarig utgivare som är frimurare och samtidigt granska makten – som alltså kan vara frimurarbröder i företag eller på myndigheter.
Enligt Svt avger nämligen frimuraren löfte att ”ärligt och uppriktigt utan förbehåll lova vänskap trohet och tillgivenhet till orden och dess bröder” och ”skulle jag bryta mot detta löfte samtycker jag till att min hals må bli avhuggen, mitt hjärta utrivet, min tunga och mina inälvor må slitas ut ....”.
Det tycks peka på en allvarlig risk för vänskapskorruption och jäv.
kIMG_9771
FoodMonitor har tidigare berättat om hur Räddningstjänsten i Karlstad tycks ha varit osedvanligt inaktiva i att se till att brandskyddsföreskrifter efterlevs på uteserveringar på Karlstads största kroggata – som ligger i anslutningen till en fastighet som NWT äger och som drivs av kunder till NWT i krogbranschen.
LÄS MER: Ledamot i kommunfullmäktige larmar: bristande brandskydd på Karlstads största kroggata
Krogbranschen i Karlstad är ökänd för sina kopplingar till kriminella. Att NWT nu via en frimurarloge kan kopplas samman med politiker, jurister, företagsledare militärer, poliser och myndighetspersoner är hårresande.
LÄS MER: NWT:s oroande konkursansökningar i krogbranschen
Det har framkommit uppgifter i Svt:s rapportering som pekar ut Nils Weslien, som är förbundsdirektör/räddningschef på Räddningstjänsten Karlstadsregionen, som varandes ordförande i en frimurarloge.
Enligt Svt valdes nyligen förra kommunalrådet Per-Samuel Nisser, som ska vara frimurare av tionde graden, till revisor för Räddningstjänsten Karlstadsregionen. Per-Samuel Nisser och Nils Weslien är enligt uppgift frimurarbröder.
Hur ska allmänheten kunna känna förtroende för Räddningstjänstens ledning i Karlstad om det stämmer?
Det är inte rimligt att en frimurarbroder ska granska en annan frimurarbroders verksamhet som skattefianansieras.
Vi kan se att ett antal politiker som Svt nu avslöjat som frimurare i Karlstad varit involverade i ett antal mycket uppmärksammade affärer – som försäljningen av det gamla Stadshuset i Karlstad som av någon oförklarlig anledning såldes till det lilla okända appföretaget Zynapp som utlovade guld och gröna skogar – och som sedan gick i konkurs. Skattebetalarna tros ha förlorat tiotals miljoner kronor på det.
LÄS MER: Nattsvart i Karlstad
FoodMonitor utsattes för ett antal år sedan för trakasserier av en grupp personer i Karlstad som enligt uppgift är frimurare och som ofta besökt frimurarnas möten i deras stora festvåning i centrala Karlstad. Det handlade bland annat om att en hög chef på gratulationskortbolaget Pictura i Karlstad tillsammans med bland andra anställda på SEB-banken och en chef i ett städbolag vid ett stort antal tillfällen under flera års tid skrek glåpord och bland annat ställde sig i vägen och tillfälligt blockerade ingången till FoodMonitor. Detta efter det att Pictura velat att en viss artikel skulle skrivas – dock inte i FoodMonitor – och utan att lyckas få till det.
FoodMonitor har berättat om hur Pictura åtalsanmälts av Kemikaliesinspektionen. KEMI.
LÄS MER: Pictura åtalsanmäls
LÄS MER: Kemikalieinspektionen kräver 20 000 kronor i miljösanktionsavgift av Pictura
LÄS MER: Ny åtalsanmälan mot Pictura
Det dök vid ett av dessa tillfällen till och med upp en person som med legitimation identifierade sig som polis och sa att han var ”kompis” med frimurargänget. Det framkom senare att dessa personer själva identifierade sig som tillhörandes ett gäng. FoodMonitor polisanmälde men polisen brydde sig inte ens om att inleda en förundersökning. Man kan undra om polismannen var en frimurarbroder som fått uppdraget att se till att den anmälan inte ledde någonstans. Det vore bra att få veta.
Frimurarrötan tycks med andra ord vara utbredd i Karlstad.
Det är samtidigt viktigt att inte dra alla frimurare över en kam. Att frimurare är kompisar och träffas och äter gott och klär upp sig och kanske hjälper varandra ibland med privata småärenden är en sak. Det är något helt annat om maktpositioner i företag och på myndigheter används för att skapa otillbörliga fördelar. Den smutsen är svår att tvätta bort.
Finns det hållhakar på Landsbygdminstern som frimurare eller andra har som är farliga för Sverige? Den frågan behöver besvaras nu efter avslöjandet i Svt.
FoodMonitor har sökt Peter Kullgren och Nils Weslien.
HÅKAN FRISELL, ansvarig utgivare
Har du uppgifter om frimurarna i Karlstad? Skriv gärna en rad till redaktionen @ foodmonitor.se. Du får vara anonym. Använd i så fall gärna en anonym mejladress som inte går att spåra.
Bilden överst: frimurarloge vid Stora Torget i centrala Karlstad. Bilden underst: NWT-huset vid Stora Torget i centrala Karlstad. Framför huset finns uteserveringar med omstritt brandskydd. Foto: FoodMonitor.