Harrys anställer 150
– om restaurangmomsen sänks
Som FoodMonitor berättat om tidigare så föreslår regeringen att restaurangmomsen sänks från 25 procent till 12 procent från och med årsskiftet. Idag säger restaurangkedjan Harrys att om förslaget går igenom så planerar bolaget att anställa ytterligare 150 personer.
 
”Röstar riksdagen igenom förslaget så kommer vi redan i höst starta lunchservering på 11 av Harrys restauranger för att servera svensk husmanskost i Tore Wretmans anda. Jag räknar med att ytterligare 21 restauranger öppnar successivt för luncher. Totalt kommer det att leda till minst 150 nya deltidsjobb i Sverige bara inom vår kedja, säger Magnus Helgesson, vd för Harrys Pubar.
 
Magnus Helgesson tycker inte att Harrys idag konkurrerar på samma villkor som till exempel ICA. Den låga momsen på maten i butikerna har varit förödande för restaurangbranschen.
 
”Konkurrensen med Ica som bara haft 12 procents moms, anställt kockar och erbjudit billig lunchmat har varit osund och orättvis och lett till att svenska folket inte fått möjlighet att mötas i härliga restaurangmiljöer och slappna av på lunchen”, säger han.
 
Magnus Helgesson tycker att regeringen lyssnat på branschens kritik av momssystemet det senaste året. .
 
”Jag upplevde verkligen att man lyssnade på oss, men ett viktigt motkrav från Anders Borg var att vi i branschen skulle se till att sänkt moms även skulle leda till fler jobb. Därför har vi nu beslutat att börja med vår lunchsatsning redan i höst”, säger han.
 
/FoodMonitor
 
FoodMonitor-Fakta:
Harrys Pubar AB (koncernmoder: RCL Holding AB).
Omsättning: 42 Mkr (2010). Hela koncernen: 228 Mkr (2010).
Resultat före skatt: 4.8 Mkr. Hela koncernen: 8.7 Mkr.
Antal anställda: 12. Hela koncernen: 158.