Kajen2023-07-17
Utbredd fylla och inkompetens på Kajen festival i Karlstad – många avvisningar – stora säkerhetshål – men få polisingripanden
KOMMENTAREN I fredags och lördags hölls Kajen festival i Karlstad – med artister som Miriam Bryant, E-Type och Icona Pop. Det var första gången de kända krögarna Bröderna Olsson själva höll i en festival i Karlstad. FoodMonitor var på plats och kunde bevittna ett konstant flöde av avvisningar och utbredd fylla.
Kajen21
Det fanns många säkerhetshål när det gäller det stängsel som omgärdade festivalen. Ett av de mest komiska var när polisen grep och förde bort en person så var de tvungna att öppna upp ett besvärligt lås med nyckel samtidigt som det var enkelt för ungdomar att lyfta upp ett stängsel precis bredvid.
Kajen22
Det verkar inte heller som om festivalarrangören brytt sig om att allmänheten behöver kunna röra sig förbi festivalområdet. Arrangören hade placerat bland annat skyttel-bilar så att de gjorde det svårt för fotgängare att komma förbi. Inkompetent – och aningen hänsynslöst.
Det verkar också som att arrangören har försökt att se till att inga potentiellt kritiska media fanns på plats. Det är kutym att journalister ackrediterar sig hos ett evenemang. När vi ville göra det säger Bröderna Olssons marknadschef Erika Nordlöf först ”absolut, det löser vi”. Sedan samma dag som festivalen säger hon att det var en ”miss i kommunikationen” och att pressackreditering plötsligt inte kan lösas. Sedan försöker hon istället kränga biljetter. Det är ett förvånande och fult agerande – men inget som hindrar vår kritiska granskning av festivaler som arrangeras av krogbranschen.
Kajen97
Fyllan var extremt utbredd på festivalen. Vi kunde observera hur kraftigt berusade personer kontinuerligt avvisades av festivalens vakter. Vi kunde i ett fall se hur en kraftigt berusad person enkelt kunde ta sig genom insläppet. Det var en man som en kort tid innan blivit avvisad.
Man kan undra hur många kraftigt berusade personer som blivit serverade alkohol på festivalområdet.
Polisen uppger att de bara hade två ingripanden på festivalen – båda handlade om LOB. Det tycks visa på ett bra jobb av de ordningsvakter som var på plats i att motverkat brott. Samtidigt är polisen i Värmland kända för att underrapportera och försköna.
kDSC_0034
Kajen festival är den enda riktigt stora festivalen av den här typen i Karlstad i sommar. Detta efter det att gratisfestivalen Putte i Parken ställdes in. Många Karlstadsbor kan nog tycka det är för dyrt att betala för 795 kronor för en dagsbiljett på Kajen festival. En del kreativa ungdomar hittade andra sätt att ta del av festivalen och hoppade upp på olika båtar i Inre Hamn.
Arrangemanget hade så många brister och fyllan var så utbredd att Karlstads kommun nog borde ställa mycket högre krav på festivalarrangören framöver om de vill anordna fler evenemang.
Sammanfattningsvis får Kajen festival i Karlstad ett underbetyg.
HÅKAN FRISELL
Foto: FoodMonitor.