mDSC_0049
Problematisk polisinsats när Gyllene Tider spelade i Karlstad
KOMMENTAREN Igår spelade Gyllene Tider på Mariebergsskogen i Karlstad – många karlstadsbor njöt av musiken och god mat. Men utanför var det stundtals aningen kaotiskt.
Mariebergsskogen21
Fyllan var utbredd och många personer avvisades. En påtagligt påverkad kvinna gick ut i Mariebergsviken, stod där och skrek och uttalade enligt uppgift diverse hot. Det var mycket oroligt på platsen med många vittnen. Den enda polisman som då var på plats och ett par ordningsvakter kunde inte mycket göra. Det var inte förrän räddningstjänsten efter ett tag dök upp med sin båt som kvinnan kunde motas till land. Då hade ytterligare poliser hunnit möta upp.
Mariebergsskogen22
Vi kunde också se hur ordningsvakter tog tag i en man och förde honom till ingången till Mariebergsskogen och sedan med en hand mot bakhuvudet tryckte hans ansikte mellan en stålställning och en liten byggnad. Det såg mindre bra ut. Mannen var till synes inte våldsam på något sätt innan detta skedde.
I ett annat fall avvisade ordningsvakter en man som uppvisade sin presslegitimation. Mannen ske enligt uppgift ha filmat med sin mobiltelefon och det uppskattade inte ordningsvakterna.
Ordningsvakternas agerande i det fallet var horribelt – och sannolikt olagligt.
Det finns uppgifter om att ordningsvakterna ska ha agerat olämplig mot den mannen även tidigare under kvällen och försökt hindra honom från att filma.
Flera personer i olika åldrar sökte upp FoodMonitor för att berätta att de blivit illa behandlade av ordningsvakterna.
Vi kunde också bevittna försök att påkalla polisens uppmärksamhet om detta. Poliser på plats tycktes emellertid ignorerade detta och vissa av dem tycktes hånflina.
mDSC_0053
När FoodMonitor idag kontaktar polisens presstjänst säger man, som man brukar, att allt gick lugnt tillväga. Det ska endast ha rapporterats att tre personer omhändertagits enligt LOB.
Värmlandpolisen är emellertid känd för att underrapportera och försköna – vilket för allmänheten bakom ljuset.
Tyvärr finns det inte en lokalpress i Karlstad som kritiskt granskar den här typen av arrangemang.
Det var företaget Live Nation som enligt ett avtal med Karlstads kommun var huvudarrangör. Enligt Karlstads kommun var företagen Nöjesfabriken och Rosell & Bergson i sin tur anlitade som lokala arrangörer. Krögarna Bröderna Olssons ska ha varit underleverantör till kravallstaketet på platsen.
Karlstads kommun borde nog ställa högre krav på de arrangörer som framöver vill anordna evenemang i Mariebergsskogen.
HÅKAN FRISELL
Foto: FoodMonitor.

t20