snus2023-08-09
Facket rasar mot monotont arbete under extrem övervakning på stor svensk snustillverkare
Snustillverkaren GN TOBACCO Sweden låter migranter göra monotona jobb under stenhård övervakning på bolagets anläggning i Enköping. Det uppger fackförbundet Livsmedelsarbetareförbundet som konstaterat flera allvarliga brister i arbetsmiljön.
– Förtaget har många nya migrationsärenden som jobbar där. Det vill säga att så länge de har ett jobb så får de vara kvar i landet. Så hur mycket tror du de protesterar?, säger Roger Edblom som är regionalt skyddsombud på Livsmedelsarbetareförbundet.
– De är väldigt bundna vid sina arbetsplatser hela tiden och det sker ingen rotation.
GN Tobacco Sweden AB är en svensk tillverkare som har flera storsäljande snusprodukter som ”White Fox”, ”Hit” och ”Siberia”. Bolaget har cirka 200 anställda och omsätter nästan 700 miljoner kronor.
Enligt Roger Edblom bevakas allt arbetarna gör stenhårt av personer som tittar dem över axeln.
– Det är inte så trevligt. Tänk om det skulle stå någon och titta på dig hela dagen och påpeka så fort du gör ett litet fel. Så är det varje dag, säger han.
Av arbetarna är majoriteten kvinnor och ”migrationsärenden”. Arbetet går ut på att kontrollera snusdosor som fyllts av en maskin. Alla de som övervakar arbetarna är män, uppger facket.
– Av männen såg jag tre kategorier. De som jobbade precis som kvinnorna, de som då stod och vaktade och de som inte gjorde ett dugg, som kan vara chefer, säger Roger Edblom.
Enligt Livsmedelsarbetareförbundet brister GN TOBACCO Sweden bland annat i detta:
Bristande rapportering av olyckor och tillbud
Undermålig ventilation vid maskin
Avsaknad av lyfthjälpmedel
Avsaknad av arbetsinstruktioner
Avsaknad av arbetsrotation
Avsaknad av jämställdhet
Enligt Roger Edblom kan många av arbetarna ha svårt att göra sig förstådda på svenska. Det kan vara en del av förklaringen till bristen gällande rutiner för rapportering av olyckor och tillbud.
Roger Edblom har i dagarna begärt att Arbetsmiljöverket lägger ett föreläggande eller ett förbud mot GN TOBACCO Sweden.
– När ett så stort företag har så pass lite engagemang för arbetsmiljön då känner jag att då behöver jag ta in Arbetsmiljöverket för att det ska hända något snabbt, säger han.
FoodMonitor har sökt GN TOBACCO Sweden.
HÅKAN FRISELL
Fakta:
GN TOBACCO Sweden AB.
Omsättning: 695 miljoner kronor (2021).
Resultat: 137 miljoner kronor.
Antal anställda: 203.

t20