Kiviks2023-08-17
Nytt fall med mögel i äppeljuice från Kiviks Musteri
När en konsument nyligen hällde upp produkten ”Naturligt god granatäpple” från tillverkaren Kiviks Musteri i Kivik till dennes 5-åriga barnbarn kom det ut en otäck klump – som enligt bolagets egen bedömning består av mögel. Konsumenten är mycket missnöjd med Kivik Musteris agerande – speciellt som en liknande produkt från bolaget för några år sedan allvarligt förgiftade en 3-åring.
– Jag skulle hälla upp juicen i en liten plastmugg till vårt 5-åriga barnbarn. Som tur var råkade jag kasta en blick ner i muggen och såg en väldigt läskig sak guppa omkring där, säger konsumenten, som bor i Stockholmsområdet.
– Väldigt obehagligt och väldigt äckligt.
Konsumenten uppger att hon köpt produkten i matbutiken ICA Nära Alléns i Näsby Park. Konsumenten kontaktade Kiviks Musteri som bad att hon skulle skicka in klumpen till dem. Så gjordes men sedan ska det inte ha hänt så mycket mer än att konsumenten fick en ersättning på cirka 75 kronor i form av varucheckar – på mer äppeljuice.
Enligt ett dokument som FoodMonitor tagit del av så tycks Kiviks Musteri alltså själva ha konstaterat att det handlar om en klump med mögel. Men bolaget tycks inte ha brytt sig om att ta reda på vad det handlar om för typ av mögel.
Konsumenten är missnöjd med de svar hon fått från bolaget.
– Jag har inte en känsla av att man på Kivik tog det här allvarligt och seriöst, säger hon.
– Vad som stör mig är att jag inte tycker att jag fick ett adekvat svar så att man kan lägga det här bakom sig och jag vill inte att någon mer treåring blir förgiftad.
Konsumenten refererar till ett ärende som FoodMonitor skrev om för några år sedan då en treåring drack ur en liten förpackning ”Sundis ekologiska äppeljuice” från Kiviks Musteri i Kivik och blev så svårt skadad att han fick föras akut med ambulans till SUS i Lund. Där konstaterades det att han förgiftats av ett toxin som fanns i mögel i förpackningen. En överläkare på SUS Lund gjorde då en polisanmälan. Bolaget utredde händelsen men varken stoppade eller återkallade juicen.
LÄS MER: Treårig pojke allvarligt förgiftad – drack ur juiceförpackning från Kiviks Musteri
ICA Nära Alléns meddelar att man ...
Läs vidare på FoodMonitor Plus
HÅKAN FRISELL
Bilden till vänster: den aktuella förpackningen. Bilden till höger: mögelklumpen. Foto: konsumenten, används med tillstånd.